Slottet Waldemarsudde omgivet av prunkande växter i parken
Prins Eugens slott Waldemarsudde, cirka 1920. Foto: Carl Gustaf Rosenberg, Prins Eugens Waldemarsudde.

Waldemarsudde

Prins Eugen var en av Sveriges främsta landskapsmålare kring sekelskiftet 1900 och en av landets mer betydande konstsamlare och kulturpersonligheter på sin tid. Han lät bygga Slottet på Waldemarsudde där han bodde fram till sin död. Sedan 1948 är Prins Eugens Waldemarsudde ett konstmuseum som visar Eugens egen konst, hans konstsamling samt flera tillfälliga utställningar varje år.

Slottet på Waldemarsudde ligger på Djurgården. Prins Eugen gav uppdraget att rita sitt hem på Waldemarsudde till sin vän, arkitekten Ferdinand Boberg. Bygget startade 1903 och 1905 flyttade prinsen in. Prins Eugen var en mycket aktiv uppdragsgivare och samarbetade nära med Ferdinand Boberg som utförde ritningarna till Slottet.

Slottet byggdes som prins Eugens bostad. Köket och sällskapsrummen ligger på bottenvåningen och är till stora delar bevarade idag. En trappa upp låg sovrum, gästrum och badrum. Högst upp i huset låg prinsens ateljé där han kunde arbeta med sitt eget måleri. Salarna på mellanvåningen och högst upp i Slottet används i dag för tillfälliga utställningar.

Prinsen var både konstnär och konstsamlare. I Slottet fanns det plats för hans konstsamling, men efter några år byggde han till ett galleri med rum för mer konst. Runt Slottet lät prins Eugen också anlägga en park för både växter och skulpturer.

När prins Eugen dog 1947 testamenterade han egendomen och konstsamlingen till svenska folket. Museet Prins Eugens Waldemarsudde öppnade i juni 1948.

Äldre byggnader finns kvar

När prins Eugen köpte Waldemarsudde 1899 fanns redan en äldre huvudbyggnad på platsen. Prinsen använde det som sommarhus i några år innan han lät bygga slottet på Waldemarsudde.

På Waldemarsudde står också en kvarn från 1780-talet. Kvarnen användes för att tillverka linolja. På 1860-talet slutade tillverkningen och kvarnens vingar monterades senare ner. För prins Eugen var kvarnen ett omtyckt motiv och han målade den flera gånger.

Prins Eugen var känd som Målarprinsen

Prins Eugen var fjärde son till kung Oscar II och yngste bror till kung Gustav V. Han föddes 1865 som prins av Sverige och Norge och var hertig av Närke. På 1800-talet var det inte accepterat för en kunglig prins att arbeta som konstnär. Normen för prinsar var att bli militär och gifta sig med en utländsk prinsessa.

Prins Eugen utbildade sig också till militärofficer men han gifte sig aldrig. Och han bröt med traditionen när han också utbildade sig till konstnär under 1880-talet.

Prins Eugen blev erkänd som skicklig konstnär och kallas ibland Målarprinsen. Han målade flera gånger utsikter från Waldemarsudde.

I Stockholms stadshus finns ett rum som heter Prinsens galleri. Det heter så eftersom prins Eugen har målat den 40 meter långa väggmålningen "Staden vid vattnet" där. Han arbetade på muralmålningen mellan 1916 och 1922.

Prins Eugen var samhällsengagerad

Sedan 1917 styrdes Sverige som en parlamentarisk demokrati. Det betydde också att medlemmar av kungahuset inte skulle ta politisk ställning offentligt. Men i prins Eugens brev går det att läsa hur han stödde den demokratiska utvecklingen och kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige. Prins Eugen tog också ställning mot nazismen under andra världskriget. 

Utvalda målningar av prins Eugen i Stockholmskällan

Uppdaterad