Waldemarsudde
Prins Eugen var en av Sveriges främsta landskapsmålare kring sekelskiftet 1900 och en av landets mer betydande konstsamlare och kulturpersonligheter på sin tid. Han lät bygga Slottet på Waldemarsudde där han bodde fram till sin död. Sedan 1948 är Prins Eugens Waldemarsudde ett konstmuseum som visar Eugens egen konst, hans konstsamling samt flera tillfälliga utställningar varje år.
Slottet på Waldemarsudde ligger på Djurgården. Prins Eugen gav uppdraget att rita sitt hem på Waldemarsudde till sin vän, arkitekten Ferdinand Boberg. Bygget startade 1903 och 1905 flyttade prinsen in. Prins Eugen var en mycket aktiv uppdragsgivare och samarbetade nära med Ferdinand Boberg som utförde ritningarna till Slottet.
Slottet byggdes som prins Eugens bostad. Köket och sällskapsrummen ligger på bottenvåningen och är till stora delar bevarade idag. En trappa upp låg sovrum, gästrum och badrum. Högst upp i huset låg prinsens ateljé där han kunde arbeta med sitt eget måleri. Salarna på mellanvåningen och högst upp i Slottet används i dag för tillfälliga utställningar.
Prinsen var både konstnär och konstsamlare. I Slottet fanns det plats för hans konstsamling, men efter några år byggde han till ett galleri med rum för mer konst. Runt Slottet lät prins Eugen också anlägga en park för både växter och skulpturer.
När prins Eugen dog 1947 testamenterade han egendomen och konstsamlingen till svenska folket. Museet Prins Eugens Waldemarsudde öppnade i juni 1948.
Äldre byggnader finns kvar
När prins Eugen köpte Waldemarsudde 1899 fanns redan en äldre huvudbyggnad på platsen. Prinsen använde det som sommarhus i några år innan han lät bygga slottet på Waldemarsudde.
På Waldemarsudde står också en kvarn från 1780-talet. Kvarnen användes för att tillverka linolja. På 1860-talet slutade tillverkningen och kvarnens vingar monterades senare ner. För prins Eugen var kvarnen ett omtyckt motiv och han målade den flera gånger.