Byggnader och torn bakom en isbelagd sjö med fåglar
Riddarholmen 1950. Fotograf: Yngve Karlsson, Svenska Dagbladet, Stadsmuseet i Stockholm.

Riddarholmen

Den lilla ön Riddarholmen i Mälaren ligger mitt inne i centrala Stockholm. Ena sidan vetter mot Mälaren och andra sidan mot Gamla stan.

På 1200-talet byggdes här Gråbrödraklostret och klosterkyrkan. Ön kallades Gråmunkeholmen på den tiden. Kyrkan stod där nuvarande Riddarholmskyrkan finns. Kyrkan var begravningskyrka för Sveriges kungligheter till och med 1950.
 
Under 1600-talet byggde adelsmännen magnifika palats på ön. I Wrangelska palatset bodde kungafamiljen efter att det gamla slottet Tre kronor brunnit ner 1697 och innnan det nya slottet blev klart. Flera statliga ämbetsverk och domstolar ligger i de gamla palatsen idag. Idag bor det inga människor här utan det är bara kontor i husen.
 

Birger Jarls torn är inte äldst i Stockholm

På Riddarholmen ligger även Birger Jarls torn. Tegeltornet är cirka 14 meter högt och har fyra våningar. Tornet är en del av den försvarsmur som gick runt det medeltida Stockholm.
 
Myten säger att tornet ska vara Stockholms äldsta byggnad och att det skulle vara byggt på 1200-talet. Men riktigt så bra är det nog inte. Vid närmre undersökning av teglet visade det sig att tornet snarare är byggt på 1530-talet. Experterna tror att teglet kommer från Sankta Klara kloster som revs 1527.
 
I husen närmast tornet låg tidigare Stockholms stadsarkiv.

Uppdaterad