Några barn leker i en park med utsikt över vatten och byggnader på andra sidan.
Utsikt från Bastugatan mot Riddarholmen, 1940-1949. Fotograf: Lennart af Petersens, Stadsmuseet i Stockholm.

Ivar Los park

I Ivar-Los park har många ungar lekt och många stockholmare beundrat har utsikten ut över Riddarfjärden, Kungsholmen och Gamla stan. Härifrån ser man bland annat Stadshuset och Norr Mälarstrand på andra sidan vattnet.

Parken ligger inrymd mellan äldre hus på en höjd på Södermalm som kallas Mariaberget. På den här platsen har det bott stockholmare sedan 1300-talet. Många av husen ni ser runtomkring är flera hundra år gamla. För ungefär 100 år sedan var husen i området nedgångna. Det fanns då långtgående planer på att riva alla hus i området och bygga nytt. Men i stället bestämde Stadsbyggnadskontoret tillsammans med Stadsmuseet att många av husen skulle bevaras. Tack vare det finns husen kvar än idag.

Varför heter då parken Ivar-Los park? Jo, den har fått sitt namn av författaren Ivar Lo-Johansson som tidigare bodde på Bastugatan 21. Tvärs över gatan från parken. I parken finns det en staty som föreställer Ivar-Los huvud. Kolla om du kan se den!

Ivar Lo skrev om bland annat om statare och romer och andra människor som på olika sätt befann sig i majoritetssamhällets utkanter. Han skrev ibland om olika platser och händelser i Stockholm. En av hans böcker heter Kungsgatan.

Uppdaterad