Fotografiet visar prins Eugen som sitter vid sitt skrivbordet i sitt arbetsrum på Waldemarsudde omkring 1920.
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens skrivrum, Waldemarsudde

På fotografiet sitter prins Eugen (1865–1947) i sitt arbetsrum som då kallades Nedre skrivrummet. Här arbetade han med sina två böcker Breven berätta och Vidare breven berätta på 1940-talet. På skrivbordet står ett stort antal fotografier av släkt och vänner och på väggarna hänger konst ur prinsens konstsamling samt fotografier. I samband med bjudningar och festligheter på Waldemarsudde brukade prinsen låta stänga av sitt arbetsrum på grund av dess privata karaktär.

Sällskapsvåningen som ligger på Slottets entrévåning består av Salongen, Matsalen, Blomsterrummet, Biblioteket, Hallen och Nedre skrivrummet. Alla rum utom Skrivrummet är bevarade så som de såg ut på prinsens tid.

Genom prins Eugens testamente tillföll Waldemarsudde och konstsamlingarna svenska staten vid prinsens död 1947. När det privata hemmet förvandlades till offentligt museum 1947–1948, tömdes arbetsrummet på alla privata föremål i enlighet med prinsens önskan.

Av testamentet framgår att prins Eugen ville att Waldemarsudde skulle vara ett levande konstmuseum. I vår tid visas tillfälliga utställningar i prinsens tidigare arbetsrum samt på slottets två övre våningsplan.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad