Kolteckningen föreställer den gamla huvudbyggnaden på Waldemarsudde i skymningen år 1904.
Bildkonst
Konstnär: Prins Eugen (1865-1947). Prins Eugens Waldemarsudde

Gamla huset på Waldemarsudde

Konstnär: Prins Eugen (1865–1947)

Teknik: Kol och krita på papper, monterad på duk

Mått: 55x75 cm

Konstnären prins Eugen ligger bakom denna stämningsfulla kolteckning av den gamla mangårdsbyggnaden på Waldemarsudde. Byggnaden är en del av Waldemarsuddes äldsta bebyggelse och fick sitt nuvarande utseende 1784. Vid entrén lyser en lampa som kastar ett ljussken ut mot vägen som leder upp mot huset. Det är skymning och himlen har färgats gyllene av kvällssolen.

Verket hör till den nationalromantiska strömningen i vilken konstnärer tolkade den svenska naturen i stämningsfullt grynings- och skymningsljus. Konstnärerna ville fånga nationens karaktär bland annat genom att skildra det nordiska ljuset och årstidsväxlingar. Känsloläget var poetiskt och drömlikt. I kolteckningen Gamla Waldemarsudde skapar prinsen ett skimrande ljus genom att lägga kolens mörka toner intill kritans varma nyanser.

Redan som liten besökte Eugen Waldemarsudde med sin lärare från det närliggande Rosendals slott. Hösten 1892 återupptäckte han platsen och hyrde ett gavelrum i Gamla huset som han använde som ateljé och som hade utsikt över vattnet. Huset med dess idylliska omgivningar och den vackra utsikten inspirerade honom till flera verk. År 1899 förvärvade prins Eugen Waldemarsudde och fick tillträde på nyåret år 1900. Prinsen vistades sedan periodvis på somrarna i Gamla huset tills hans slott blev inflyttningsklart sommaren 1905.

Prins Eugen bodde på Waldemarsudde återstoden av sitt liv och vid sin bortgång skänkte han sitt livsverk till svenska staten. Konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde öppnade för allmänheten 1948. Waldemarsudde består av Slottet från 1905 och Galleriet från 1913 samt av en park om 7 hektar. Gamla huset ingår i dag i kulturarvet Waldemarsudde och används sedan 2013 för ateljéverksamhet för besökare i alla åldrar som får inspireras av samma vyer som en gång lockade prins Eugen till platsen.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad