Fotografiet föreställer prins Eugen tillsammans med författaren Amelie Posse på hans födelsedag 1945.
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen och Amelie Posse på Waldemarsudde

Kvällen före sin 80-årsdag, den 31 juli 1945, bjöd prins Eugen (1865–1947) sina närmaste vänner på middag i sitt hem på Waldemarsudde. En av hans allra äldsta vänner var författaren Amelie Posse (1884–1957) som han känt ända sedan hon var barn. På fotografiet har hon just överlämnat en bukett blommor till prinsen inför firandet av födelsedagen. 

Andra världskriget hade tagit slut bara några månader tidigare, i maj 1945, och både Amelie Posse och prins Eugen hade engagerat sig mot kriget och hjälpt många av dem som flytt undan det. Fem år tidigare, i april 1940 hade Amelie Posse tagit initiativ till att bilda Tisdagsklubben som var en hemlig svensk motståndsrörelse som hade som mål att skapa beredskap inför en eventuell nazistisk ockupation av Sverige. Prins Eugen kunde inte officiellt vara med i föreningen men inofficiellt stödde han helhjärtat dess arbete, bland annat ekonomiskt.

I augusti 1945 publicerade Amelie Posse en artikel i vilken hon tackade prins Eugen för allt det stöd och den uppmuntran hon fått för arbetet i Tisdagsklubben. Särskilt viktigt tyckte hon det hade varit att han hade tagit avstånd från det allmänt rådande svenska förhållningssättet under kriget att vara tyst och inte öppet kritisera Tyskland och nazistregimen.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad