Fotografi av prins Eugen som står och målar vid staffli vid Ryssvikens vatten på Waldemarsudde ca 1910.
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen målar vid Ryssviken ca 1910

Här står prins Eugen (1865–1947) i grönskan vid Ryssvikens strand och arbetar vid sitt staffli ca 1910. Han är i 40-årsåldern och välklädd i kostym med kravatt och hatt. Framför sig har han en landskapsvy med Ryssvikens vatten i förgrunden och Waldemarsuddes slott och park på höjden i bakgrunden.

Waldemarsudde med dess vackra omgivningar inspirerade prins Eugen till en rad målningar genom åren. Eugen skissade och målade ofta ute i parken för att fånga landskapsvyerna vid olika årstider och i skiftande ljus. Målningarna färdigställde han oftast inomhus i den stora ateljén högst upp i Slottet.

Prins Eugen var en av Sveriges främsta landskapsmålare vid sekelskiftet 1900. Han inledde sin bana som konstnär mot slutet av 1880-talet med realistiska naturstudier men övergick snart till ett stämningsfullt måleri i symbolismens och nationalromantikens anda. Eugens målningar speglar oftast hans upplevelse av en vy eller hans egen sinnesstämning vid tidpunkten för målningen. Hans landskapsmåleri kan liknas vid naturlyrik. Hans mest kända målning, Molnet från 1896, hänger i matsalen i Slottets Sällskapsvåning.

Prins Eugen bodde och verkade på Waldemarsudde 1900–1947. Vid sin bortgång testamenterade han egendomen till svenska staten. Konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde öppnade 1948. I museets samling finns ca 3 200 konstverk av prins Eugen.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad