Prins Eugen sitter i sin Oldsmobile framför Slottet på Waldemarsudde år 1906.
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen i sin Oldsmobile

Fotografiet föreställer prins Eugen (1865–1947) i sin Oldsmobile på uppfarten till Slottet på Waldemarsudde år 1906. Detta var prins Eugens första bil och den köptes in från Gjestvang i Stockholm samma år fotografiet togs. Prins Eugen är 41 år gammal på bilden och i bakgrunden syns det nybyggda Slottets norra fasad.

När prins Eugen fick tillträde till Waldemarsudde nyåret 1900 lät han tidigt bygga ett stall med kuskbostad. Där huserade kusken Gustaf Sund, som när prinsen började intressera sig för bilar även blev dennes chaufför. Prinsen köpte flera bilar genom åren och till dem byggdes det så kallade ”Automobilstallet”. Flera av prins Eugens tidiga bilar är bevarade och finns i privat ägo i dag.

De tidiga bilarna påminner mer om dåtidens hästdroskor än om dagens bilar. De styrdes med en styrspak i stället för en ratt. Oldsmobile var en amerikansk bil som först tillverkades av Olds Motor Vehicle Company i Lansing, Michigan. Företaget grundades 1897 av Ransom E. Olds (1864–1950). Oldsmobilen blev en succé och omkring 1903–04 var den för en tid USA:s mest sålda bil. Men det är amerikanen Henry Ford (1863–1947) som med sin T-Ford blivit mest känd för sina bilar. Han brukar kallas för mannen som ”satte världen på hjul”.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad