Betongbro på pelare, snö på marken och byggnader i bakgrunden
Tunnelbanebro i Kista 2010. Foto: Ingrid Johansson, Stadsmuseet i Stockholm

Kista

Kista är den yngsta stadsdelen på Järvafältet i norra Stockholm. Kista är känt som Sveriges IT-centrum. Här ligger väldigt många företag som sysslar med elektronik och data. Ibland kallas Kista för Sveriges Silicon Valley, efter platsen i Kalifornien där flera stora IT-företag också finns på samma plats.

I Kista ligger tre av Stockholms högsta byggnader: Kista Torn och Victoria Tower är båda 120 meter höga. Bara Kaknästornet på Gärdet är högre i Stockholm.

Kista är yngst på Järvafältet

Kista är den yngsta av stadsdelarna på Järvafältet. Dagens Kista byggdes mellan 1975 och 1980. Bebyggelsen är annorlunda från Järvafältets andra stadsdelar på flera sätt. Arkitekterna som planerade hur Kista skulle se ut ville till exempel blanda bostäder, affärer och arbetsplatser. De funderade också mycket på hur människor enkelt skulle kunna resa till och från Kista redan från början.

Kista har fått sitt namn efter en bondgård som byggdes på 1600-talet. Det stora huset som står där idag byggdes på 1800-talet. Även om det inte fanns någon bondgård här under medeltiden, så vet vi att det har bott människor i Kista sedan forntiden. Arkeologer har hittat mer än 300 järnåldersgravar. De äldsta gravarna är nästan 2000 år gamla. De yngsta är från vikingatiden.

Framför Kista gård står det också en runsten. Där står namnen på de fyra äldsta invånarna som vi kan namnet på. Barnen Sigvid och Jovurfrid reste stenen över sina föräldrar, Egvid och Holmfrid.

Uppdaterad