Fotografiet visar prins Eugens matsal år 1916.
Foto
Fotograf: Rosenberg, Carl Gustaf (1883-1957). Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens matsal, Waldemarsudde

Fotografiet visar prins Eugens (1865–1947) matsal på Waldemarsudde år 1916. Matsalen tillhör Slottets sällskapsvåning och är, enligt Eugens önskan, bevarad som den såg ut när han levde. Bordet och de tillhörande stolarna i jugendstil hade prinsen med sig när han flyttade in på Waldemarsudde 1905 och över hundra år senare finns de fortfarande kvar i Matsalen. Matsalsmöbeln formgavs år 1898 av slottets arkitekt, Ferdinand Boberg (1860–1946). Den imponerande ljuskronan i empirestil består av femtusen glasprismor och fyrtio ljushål­lare. Ljuskronan ärvde prins Eugen av sin far, Oscar II. När fotografiet togs var ljuskronan ännu inte elektrifierad och den mindre lampan hängde över bordet för att ge ett bättre ljus.   

Matsalen är Sällskapsvåningens högtidligaste rum och här finns flera kungaporträtt. I rummets hörn står två porträttbyster föreställande Gustav III till vänster och Karl XII till höger. Alltsedan prins Eugens flyttade in på Waldemarsudde har två av hans mest betydande målningar hängt i Matsalen – Molnet från 1896 och Det gamla slottet från 1893 (den senare skymtar till vänster i bild).

På fotografiet är matsalsbordet dukat för en person. Prins Eugen gifte sig aldrig och fick inga barn, men han hade ett stort umgänge. Runt bordet kan 32 personer sitta om man använder alla iläggsskivorna. På matsalsbordet ligger en liten ringklocka i form av en pojke som sitter på en färgtub. Den använde prinsen för att ringa på betjäningen. Vid den här tiden bestod hans personalstyrka av runt tolv personer.

I dag är Matsalen en del av kulturarvet Waldemarsudde som, enligt prins Eugens testamente, blev ett museum 1948.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad