Fotografiet visar prins Eugen tillsammans med sin hund, foxterriern Jack, framför linoljekvarnen på Waldemarsudde kring år 1940.
Foto
Fotograf: Okänd. Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen vid kvarnen, Waldemarsudde

Fotografiet visar prins Eugen (1865–1947) tillsammans med sin hund, foxterriern Jack, framför linoljekvarnen på Waldemarsudde kring år 1940. Kvarnen är en av tre 1700-tals byggnader som finns kvar på området och uppfördes 1784-1785 av byggmästare Johan Diederick Lundholm på uppdrag av grosshandlare Carl Magnus Fris.  

Väderkvarnen är 20 meter hög och en så kallad holländare. Detta betyder att vingarna ställdes mot vinden genom att huven på vilken vingarna satt fast var rörlig och kunde svängas runt. Linoljekvarnen var i bruk mellan 1785 och 1860-talet och vingarna lär ha avlägsnats ca 1877. 

Men hjälp av kvarnen utvann man olja ur linfrön. Linolja var den viktigaste oljan i Sverige på 1700-talet och användas bland annat till målning och till att impregnera virke med, bland annat till fartyg. När man framställde linolja bildades en restprodukt, nämligen de söndermalda fröna. Dessa pressade man ihop och gjorde till foderkakor åt hästar. 

Linoljekvarnen är sedan länge ett välkänt landmärke intill sjövägen till och från Stockholm och en påminnelse om att Waldemarsudde en gång var en plats där det fanns en småskalig industri. Prins Eugen målade av kvarnen ett flertal gånger genom åren.

Publicerat av: Prins Eugens Waldemarsudde

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad