Recept på Märgpuddig, Blanc mangé och Glace skrivna med skrivstil på randigt, gulnat papper
Ur Ester Åkerstedt Schumachers receptbok. Stockholms stadsarkiv

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

Receptet överst på sidan är efterrätter från Ester Åkerstedts handskrivna matreceptbok från 1890. Här nedanför hittar du fler maträtter som människor har lagat och ätit. Både till fest och under nödår och matbrist. En dem har lagats hemma hos folk, och andra på restaurang. En del är speciellt framtagna för att de är nyttiga, hälsosamma eller extra näringsrika. 

Maten berättar om historiens vardag

Recepten berättar en hel del om sin egen tid - vilka ingredienser som fanns att köpa, vad som ansågs modernt eller vanligt, och vad människor helst valde bort när de handlade. När det är kris måste kocken vara påhittig och uppfinningsrik. Under krigens ransonering när maten inte räckte till spreds recept för att vi skulle laga mat på sådant det fanns mycket av. Potatis och morötter i degen gör att det går åt mindre mjöl vid brödbaket. Inälvor från slakten kunde ersätta kotletter och filéer till exempel.

Maten säger vem du är

Om du bjöd på utländsk mat kunde du visa för dina gäster att du hade koll på din omvärld, och att du hängde med i nya trender. Och bjöd du på mat som hade lagats av exklusiva råvaror visade du förstås att du var rik och hade råd.

Uppdaterad