Litteraturtips

Kulinariska studier i 1800-talets Stockholm / Rut Liedgren

Kall rätt af Hjerpar färserade med förlorade ägg ikring, Små à la dauber på kräftor och Hummer, Franska Ärter med sellerier, Kalfbresskroketter med Champignoner, Kalkon med Pruneller lingon och gurkor, Vanilj äppel crème med öfverspunnen hufva, Gelée i gult rödt och hvitt med drufvor samt Bakelse.

Ingen behövde gå hungrig från bordet vid familjen Hagströmers supé! Kapten Johan Jacob Hagströmer bodde med sin familj på Hornsgatan 29 i det numera rivna Daurerska huset (Bellmans födelsehus). Han var mycket matintresserad och genom bland annat brev och ”supélistor” får vi veta vad han tyckte om att äta, både på restaurang och i hemmet. Ovanstående meny serverades vid en bal år 1868. Just det året var det svår hungersnöd i Sverige vilket ger ett extra perspektiv på historien. 18 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

"Bellmans födelsehus". Litografi i Illustrerad Tidning, nr 50 den 15 december 1866.

"Bellmans födelsehus". Litografi i Illustrerad Tidning, nr 50 den 15 december 1866.

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!