"Anvisningar i sammansättande av middagsmatsedlar" 1916.
Text

"Anvisningar i sammansättande av middagsmatsedlar" 1916

Under pågående världskrig kan det vara svårt att komma på vad man ska äta. Rathcke Praktisk Hushållsbok (1916) ger handfasta tips på vad du kan sätta i dig varje veckodag, varje månad.

Tisdagar i februari rekommenderas: "Kokt fläskkorv med stuvade turska bönor. Brödpudding med fruktsås". Torsdagar i maj förordas: ”Hotch-Potchsoppa. Pösmunkar med sylt”. Lördagar i oktober rekommenderas: "Vegetariansk blomkålspuré med stekt bröd. Kokt torsk med senapssås". 

Om du är ute efter fler middagstips, klicka på bilden ovan.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

"Det lilla man får för pengarna och det stora man före kriget fick" - Vecko-Journalen 1918

"Det lilla man får för pengarna och det stora man före kriget fick" - Vecko-Journalen 1918

"Hur man äter i Stockholm" - utdrag från "Boken om Stockholm" 1901

"Hur man äter i Stockholm" - utdrag från "Boken om Stockholm" 1901

"Prislista upptagande minutpriser å Fläsk" 1918

"Prislista upptagande minutpriser å Fläsk" 1918

"Valnöts-tårta" och "Märgpudding" - recept från 1890-talets Stockholm

"Valnöts-tårta" och "Märgpudding" - recept från 1890-talets Stockholm

"Varför hava vi brist på livsmedel?" 1918

"Varför hava vi brist på livsmedel?" 1918

4-6 Hur vet vi
Tema

4-6 Hur vet vi

Historia är berättelser om det som har hänt - vår egen tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om historien? I den här lektionen använder vi olika historiska källmate…

7-9: Hur vet vi det vi vet om historia?
Tema

7-9: Hur vet vi det vi vet om historia?

Historia är berättelser om det som har hänt - vår egen tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om historien? I den här lektionen använder vi olika historiska källmate…

Förteckning över varor - Stockholms stads Livsmedelsnämnd 1918

Förteckning över varor - Stockholms stads Livsmedelsnämnd 1918

GRSK Hur vet vi
Tema

GRSK Hur vet vi

Historia är berättelser om det som har hänt - vår egen tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om historien? I den här lektionen använder vi olika historiska källmate…

Gertrud Bergström  - "Något om vegetabilier" 1916

Gertrud Bergström - "Något om vegetabilier" 1916

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit! (Bild: Ur Ester Å…

Inbjudan till festmåltid med sköldpaddssoppa

Inbjudan till festmåltid med sköldpaddssoppa

Inköp i kryddbod

Inköp i kryddbod

Kött och vego
Tema

Kött och vego

Var kommer maten ifrån? Under medeltiden liknade Stockholm en bondgård. Mycket av stockholmarnas mat kom ifrån deras egen stad. Idag äter vi mat från hela världen (Bild: Grönsaksst…

Prislista för kött – Stockholms stads Livsmedelsnämnd 1918

Prislista för kött – Stockholms stads Livsmedelsnämnd 1918

Recept på dansk klimp, äggvälling och Czernys smörsoppa från Sällskapet barnavård

Recept på dansk klimp, äggvälling och Czernys smörsoppa från Sällskapet barnavård

Råd till konsumenten! Försök hästkött!

Råd till konsumenten! Försök hästkött!

Vegetariska rätter på 1800-talet

Vegetariska rätter på 1800-talet