I tiden kring 1910-talet var priserna på mat väldigt höga i Stockholm. Detta ledde till starten på en politisk diskussion i stadsfullmäktige (idag kommunfullmäktige) om hur man skulle kunna nå ut till allmänheten med tips på hur man kunde laga näringsrik och god mat till en lägre kostnad. 1912 gav stadsfullmäktige slakthus- och saluhalsstyrelsen i uppdrag att starta en kommitté för att bedriva upplysningsverksamhet i frågan. Kommittén ordnade bland annat gratis föredrag och kurser om tillagning av billiga, näringsrika och smakliga maträtter. Kurserna blev väldigt populära och hölls under flera år. Här är några av de recept som lärdes ut och tillagades vid utbildningarna. Läs här om hur du tillagar en pudding av kojuver eller griljerar en kalvhjärna!
Recept för att laga god mat av mindre smakliga delar av djurkroppar
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1912 - 1918
Utgiven av
Slakthus- och saluhallsstyrelsen I
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0063, Slakthus- och saluhallsstyrelsen I, protokoll från kommittén för upplysningsverksamhet, volym A4:1, åren 1913-1918
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsarkiv
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad