Text

Recept för att laga god mat av mindre smakliga delar av djurkroppar

I tiden kring 1910-talet var priserna på mat väldigt höga i Stockholm. Detta ledde till starten på en politisk diskussion i stadsfullmäktige (idag kommunfullmäktige) om hur man skulle kunna nå ut till allmänheten med tips på hur man kunde laga näringsrik och god mat till en lägre kostnad. 1912 gav stadsfullmäktige slakthus- och saluhalsstyrelsen i uppdrag att starta en kommitté för att bedriva upplysningsverksamhet i frågan.  Kommittén ordnade bland annat gratis föredrag och kurser om tillagning av billiga, näringsrika och smakliga maträtter. Kurserna blev väldigt populära och hölls under flera år. Här är några av de recept som lärdes ut och tillagades vid utbildningarna. Läs här om hur du tillagar en pudding av kojuver eller griljerar en kalvhjärna!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Kurser i att få sig någonting till livs, år 1914

Kurser i att få sig någonting till livs, år 1914

Kött & Blod. Slakthusområdet i Johanneshov 100 år. Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Kött & Blod. Slakthusområdet i Johanneshov 100 år. Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Magfrågan : mat som mål och medel : Stockholm 1870-1920 / Yvonne Hirdman

Magfrågan : mat som mål och medel : Stockholm 1870-1920 / Yvonne Hirdman

När juverpudding skulle bli delikatess

När juverpudding skulle bli delikatess

Råd till konsumenten! Försök hästkött!

Råd till konsumenten! Försök hästkött!

Stockholmarnas årliga nötköttskonsumtion illustrerad som ko mellan Kungstornen

Stockholmarnas årliga nötköttskonsumtion illustrerad som ko mellan Kungstornen