Två personer sitter vid ett bord med varsitt glas framför sig

Dryck och dricka

Varför drack barn öl på 1600-talet? Och varför dricker vi så mycket mjölk i Sverige? Vad som har ansetts nyttigt eller farligt att dricka har ändrat sig med tiden (Bild: Detalj från affisch, Stora Bryggeriets öl. Konstnär: Carl Westman, Kungliga biblioteket)

Mjölk såldes fram till mitten av 1800-talet ofta från marknadsstånd eller vagnar. Korna mjölkades tidigt på morgonen och mjölken kördes in till staden där man mätte upp i kannor och flaskor som kunderna hade med sig.

Vackra Dalkullan säljer mjölk på Stortorget

Vackra Dalkullan säljer mjölk på Stortorget

Konstnär: Erik Wahlbergson Material och teknik: Olja på duk Mått i mm: 510X690 Scenen är Stortorget i Gamla stan och motivet avbildar en dokumenterad händelse. Mjölkpigan…

Senare började mjölken att levereras hem till kunderna. Det var ofta unga flickor som arbetade med att bära mjölken från vagnen och hem till kunden. Att jobba som mjölkflicka eller "mjölksurra" var tungt arbete, men sågs som ganska välbetalt.

Hästdragen mjölkvagn vid Fleminggatan med kusk och två kvinnliga biträden.

Hästdragen mjölkvagn vid Fleminggatan med kusk och två kvinnliga biträden.

På vagnens sida står "Af Stockholms Hälsovårdsnämnd Kontrollerad Mjölk - Barnmjölk"

Mjölkbutiker - för hälsans skull

Under slutet av 1800-talet flyttades mjölkförsäljningen in i butiker. Först fick alla mataffärer sälja mjölk men senare startades särskilda mjölkbutiker för att förhindra att mjölken skulle bära med sig smitta från kött eller jordiga grönsaker.

Mjölkbutikerna var små och fick bara sälja mejeriprodukter, som mjölk, grädde och ost. att Innan det fanns kylskåp var mjölk en färskvara som köptes varje morgon. Ofta var det barnen i familjen som handlade mjölk. Att arbeta med mejeriprodukter ansågs vara ett yrke för kvinnor och många av mjölkbutikerna innehades av kvinnor.

Bengt Ekehjelmsgatan västerut från Timmermansgatan. Mjölkbutiken ligger vid Timmermansgatan 44. Den här delen av Bengt Ekehjelmsgatan är nu igenlagd och ingår i kv. Hållkarlen och parken Bergsgruvan

Bengt Ekehjelmsgatan västerut från Timmermansgatan. Mjölkbutiken ligger vid Timmermansgatan 44. Den här delen av Bengt Ekehjelmsgatan är nu igenlagd och ingår i kv. Hållkarlen och parken Bergsgruvan

En av de sjukdomar som spreds via bakterier i mjölk var tuberkulos. Bakterierna i mjölken dör om man hettar upp mjölken till 50 grader innan man dricker den. Det kallas att mjölken pastöriseras. Sedan år 1937 måste all mjölk och grädde som säljs i Sverige vara pastöriserad.

Författaren August Strindberg har skrivit om både tuberkulos och mjölkutkörning vid 1900-talets början, till exempel i pjäsen Spöksonaten och i novellen Ett halvt ark papper.

Mjölk i flaskor och kartonger

Om du skulle köpa mjölk i början av 1900-talet fick du lov att ta med dig en egen flaska att ta hem mjölken i. Biträdet i affären hällde upp mjölken med en skopa på ett långt skaft.

Kvinna på Mjölkcentralen mäter upp mjölk i en mjölkkanna med ett så kallat långskaft.

Kvinna på Mjölkcentralen mäter upp mjölk i en mjölkkanna med ett så kallat långskaft.

Längre fram under 1900-talet såldes mjölken på glasflaskor. På 1950-talet tappades ungefär 300 000 liter mjölk i Mjölkcentralens lokalerpå Torsgatan. Vid samma tid uppfanns den första mjölkkartongen. Den var trekantig och såg ut som den lilla gräddförpackningen på bilden.

Mjölkcentralens nya trekantsförpackning Tetra Pak för 1dl kaffegrädde.

Mjölkcentralens nya trekantsförpackning Tetra Pak för 1dl kaffegrädde.

I november 1952 kom den första tetraförpackningen, en 1 dl-förpackning för grädde. Det var det svenska aktiebolaget Tetra Pak som lanserade en helt ny idé. Tidigare hade grädde o…

Läsk

I Stockholm tillverkades läsk och vichyvatten bland annat av bryggeriet Apotekarnes. De hade lokaler både på Norra Stationsgatan och vid Nybrogatan. Pommac, sockerdricka och Loranga är exempel på svenska läskedrycker. Sockerdrickan började tillverkas i Sverige under 1800-talet och var till att börja med en alkoholhaltig dryck. Under slutet av 1800-talet ändrades receptet och drickan blev mer lik den sockerdricka som finns idag.

Pommac började tillverkas 1919, med smak av äpple, vindruvor, ananas, apelsin, hallon, citron och päron. När företaget Fructus gjorde reklam för Pommac sade de att den var finare än annan läsk. I reklamen var det vuxna i eleganta kläder som drack Pommac på kalas istället för vin.

Tre läskedrycksflaskor i Stadsmuseets samling

Tre läskedrycksflaskor i Stadsmuseets samling

I Stockholms stadsmuseums samling finns tre läskedrycksflaskor från 1920-30-talen, en gyllene period inom svensk läskproduktion. De kom till museet 1973 från Akalla gård på Järvafä…

Öl

I Stockholm har det funnits många ölbryggerier. Under många hundra år var det vanligare att dricka öl än vatten. Vattnet var ofta dåligt och kunde sprida sjukdomar. Eftersom ölet innehöll alkohol kunde inte bakterier spridas lika lätt. Ända fram till 1800-talet drack också barnen öl, eller svagdricka som innehöll lite mindre alkohol.

Ett av Stockholms största ölbryggerier hette just Stora Bryggeriet. Det låg vid Hornsberg. Andra stora bryggerier som gjorde öl hette Sankt Eriks bryggeri och Münchenbryggeriet. De låg på Södermalm.

"Pst! Två glas Stora Bryggeriets öl", Konstnärliga affischer No 5

"Pst! Två glas Stora Bryggeriets öl", Konstnärliga affischer No 5

Den här affischen gör reklam för öl. Reklamen vände sig till öldrickare som levde i slutet på 1800-talet. Bryggeriet som beställde reklamen heter Stora bryggeriet. Det var ett av d…

Vatten

Rent vatten har inte alltid varit så lätt att få tag på i Stockholm. Länge avstod många stockholmare från att dricka vattnet eftersom man kunde bli sjuk av dåligt vatten. Istället var det vanligt att dricka öl eller svagdricka.

Dricka brunn - mineralvatten för hälsans skull

Vatten som var rent och gärna också kolsyrat ansågs vara extra hälsosamt och nyttigt, nästan som medicin. Under 1600-talet blev det populärt bland de rika att "dricka brunn". Människor trodde att det rena, naturliga mineralvattnet från hälsobrunnarna var särskilt bra att dricka för hälsan. I Stockholm fanns en hälsobrunn på Djurgården som hette Djurgårdsbrunn och på Södermalm låg Surbrunnen till exempel.

Djurgårdsbrunn

Djurgårdsbrunn

En stor mängd folk som samlats på Djurgården vid Djurgårdsbrunn. Teknik: Olja. Bas: Duk. Mått i mm: 590x700

Vatten på flaska är inte nytt

Vatten med bubblor på flaska såldes till en början på apotek. Under 1800- och 1900-talet såldes vatten på flaska också i särskilda vattenbutiker. Vattenbutikerna var som en sorts caféer men som för det mesta bara olika sålde sorters vatten på flaska. Kolsyrat vatten kallades ofta för "vichyvatten", "sodavatten" eller "läskevatten".

En sådan vattenbutik låg i Kungsträdgården fram till 1933, strax nedanför Jakobs kyrka. Den vattenbutiken är platsen för ett mycket berömt mord i litteraturen. I Hjalmar Söderbergs bok Doktor Glas 1905 mördar huvudpersonen, doktor Glas, en präst som heter Gregorius vid en vattenbutik i Kungsträdgården, ett stenkast från Jakobs kyrka.

Vattenserveringen i Kungsträdgården.

Vattenserveringen i Kungsträdgården.

Konstnär: Andrén, Victor (Vicke) Material och teknik: Olja på duk Mått i mm: 970X1390 Denna målning har suttit på ett väggfält i Restaurant Du Nord som var en populär restaurang på…

 

Den här artikeln är en del av temat "Stockholm äter"

Här hittar du fler artiklar i temat Stockholm äter.