Tullförvaltaren Carl Anders Bodman besökte Stockholm våren 1842. Han var en flitig dagboksskrivare och hans anteckningar från huvudstadsvistelsen finns bevarade. Det som framför allt intresserade honom var mat. Han berättar allt om olika middagsbjudningar bland annat hos sin gästfrie hyresvärd Leja, som ofta serverade gädda. Bodmans krog- och restaurangbesök finns också med och ofta nämner han både maträtter och priser. Så här skriver han till exempel om Malms källare:
- kalaset bestod af en liten sup med tillhörande ännu mindre bit rökt lax, som kallades Halmstadslax, men var sämre än den sämsta lax man får i Skåne. Derpå en kotlett med förlorade ägg och ett glas usel madera, allt hvardera, kostnaden 2 R Rgs.
Kapitlet innehåller några bilder bland annat ett reklamkort från De la Croix hotell. 15 sidor.
På middag i 1840-talets Stockholm / Erik Bodman
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Bodman, Erik
Utgivningsår
1969
Utgiven av
Prisma
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad