Text

Recept på Petites soufflés d'Amande

I samlingen efter hovkonditorn Johan Conrad Landelius (1823-1907) finns en receptbok sparad. I den finns bland annat följande recept.

Petites soufflés d'Amande

Wispa 12 (ägg)gulor i en terrin med 40 ort grader socker hvaraf en del parfumerade med citron: tillblanda sedan 30 ort skalade och stötta mandlar med tre citronsafter som blifvit silade, då tillbehör befinnes väl fraggande, tillägg 10 wispade hvitor, och en sked rismjöl, eller vanlig, häll tillbehöret uti 24 små lådor som endast fyllas till 2/3 delar. Koka dem vid mild ugn under 1/4 timma, och servera dem som ofvan är nämndt, detta tillbehör kan kokas i större lådor, eller kastruller bestrykna med smör i det man rättar kokningen efter deras storlek.

 

I receptet används måttenheten ort. Ort är en enhet för vikt. En ort var enligt 1855 års decimalsystem en hundradels skålpund, d.v.s. 4,25 gram. En ort var lika med 100 korn.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Begravningskonfekt, tillverkad 1910

Begravningskonfekt, tillverkad 1910

Bild med personal från Landelius konditori

Bild med personal från Landelius konditori

Bröllopskonfekt

Bröllopskonfekt

Historien bakom Landelius hovkonditori

Historien bakom Landelius hovkonditori

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

Interiör Landelius konditori, 1910

Interiör Landelius konditori, 1910