Litteraturtips

August Strindbergs kokbok / Björn Meidal

Mat och matställen nämns ofta i August Strindbergs verk. I den här boken finns en mängd recept samlade, alla med anknytning till Strindberg. Olika möten över matbordet skildras med inlevelse. Vad brukade Strindberg bjuda sin lilla dotter Anne-Marie på i lägenheten på Drottninggatan? Hur gick det till när han bjöd in Anders Zorn på middag? Och vem kokade enligt Strindberg det bästa kaffet?

Varje uppslag i boken är illustrerad med foton och andra bilder: porträtt, miljöer, scenbilder, maträtter, köksredskap och till och med några av Strindbergs kvitton. Där står det bland annat om inköp av gås, viner och hummergafflar. Det ger en personlig känsla samtidigt som boken är en allmän kulturhistorisk matresa. 239 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

Inköp i kryddbod

Inköp i kryddbod