Text

Kött & Blod. Slakthusområdet i Johanneshov 100 år. Mat, människor och miljöer i Stockholms historia

Slakthusområdet i Johanneshov har sedan 1912 varit ett centrum för Stockholms köttförsörjning. KÖTT & BLOD är en dokumentation av hur området har utvecklats under hundra år. Från att ha dominerats av de tyngsta och farligaste hantverken i livsmedelsindustrin till att bli norra Europas största partihandelsområde för chark och livsmedel.

Många av världens bästa kockar kommer i dag från Sverige. På Slakthusområdet samlas nu även skolor och utbildningscentra som erbjuder kvalificerad yrkeskunskap för mat- och måltidsbranschen. Livsmedelsindustrin är inte längre bara en leverantör av nödvändiga råvaror, utan även en medskapare av starka upplevelser och tjänster.

Svensk matlagningskonst har stolta traditioner och den svenska husmanskosten återupptäcks ständigt i nya recept. KÖTT & BLOD är också en kokbok med många moderna recept på klassiska rätter från tio decennier. Från Raggmunk med fläsk till Oxkind med surkål.

KÖTT & BLOD är en vacker presentbok, en berättelse om och en hyllning till Slakthusområdet – EN MEAT TABLE BOK – som ger dig det bästa av Stockholm: maten, människorna och miljöerna.

Stockholms stad vill att ”Kött och Blod” ska vara tillgänglig för alla. Här kan du gratis ladda ner och läsa boken digitalt!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit! (Bild: Ur Ester Å…

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Husmödrar rekommenderas köpa kött med Slakthusets stämpel

Invigning av Slakthuset 1912. Slakthallen för storboskap dekorerad för invigning

Invigning av Slakthuset 1912. Slakthallen för storboskap dekorerad för invigning

Kött och vego
Tema

Kött och vego

Var kommer maten ifrån? Under medeltiden liknade Stockholm en bondgård. Mycket av stockholmarnas mat kom ifrån deras egen stad. Idag äter vi mat från hela världen (Bild: Grönsaksst…

När juverpudding skulle bli delikatess

När juverpudding skulle bli delikatess

Recept för att laga god mat av mindre smakliga delar av djurkroppar

Recept för att laga god mat av mindre smakliga delar av djurkroppar

Situationsplan över Stockholms stads slakthus

Situationsplan över Stockholms stads slakthus

Slakthusets tre kontrollstämplar 1912

Slakthusets tre kontrollstämplar 1912

Stockholmarnas årliga fläskkonsumtion framför Riksdagshuset 1926

Stockholmarnas årliga fläskkonsumtion framför Riksdagshuset 1926