Kapitel/artikel
Litteraturtips

Menuer vid första maj-middagar 1826 / Mats Rehnberg

”Den i detalj återgivna första maj-menun är veterligen unik i vårt land från denna tid och bidrar därigenom ytterligare att understryka Blå Portens viktiga roll för kunskapen om restaurangmat under Karl Johanstiden liksom om den mycket uppskattade svenska vårmiddagen."

Vad fick middagssällskapen på värdshuset Blå Porten - ett antal politiker, militärer och en hel rad sällskap med grosshandlare i spetsen - för maträtter på bufféborden 1 maj 1826? Allt möjligt gott. Lax och små pastejer var populärt, liksom skinka och grönkålssoppa. Rostbiff var en särskilt lyxig delikatess som bara något enstaka sällskap valde till sin buffémeny, men samtliga fick glasspudding, russin, mandel, apelsiner och konfekt.

I det här kapitlet i boken om Blå Porten kan du läsa menyerna med tidsenlig - och ofta felaktig - stavning. 7 sidor.

Utdrag ur Rehnberg, Mats, Blå Porten : ett namnkunnigt värdshus på Djurgården. - 1977.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Blå Porten : ett namnkunnigt värdshus på Djurgården / Mats Rehnberg

Blå Porten : ett namnkunnigt värdshus på Djurgården / Mats Rehnberg

En kypares vittnesbörd / Mats Rehnberg, August Lindberg

En kypares vittnesbörd / Mats Rehnberg, August Lindberg

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

Societetsmiddagar på Karl-Johanstiden / Jacob Aall

Societetsmiddagar på Karl-Johanstiden / Jacob Aall