”Den i detalj återgivna första maj-menun är veterligen unik i vårt land från denna tid och bidrar därigenom ytterligare att understryka Blå Portens viktiga roll för kunskapen om restaurangmat under Karl Johanstiden liksom om den mycket uppskattade svenska vårmiddagen."
Vad fick middagssällskapen på värdshuset Blå Porten - ett antal politiker, militärer och en hel rad sällskap med grosshandlare i spetsen - för maträtter på bufféborden 1 maj 1826? Allt möjligt gott. Lax och små pastejer var populärt, liksom skinka och grönkålssoppa. Rostbiff var en särskilt lyxig delikatess som bara något enstaka sällskap valde till sin buffémeny, men samtliga fick glasspudding, russin, mandel, apelsiner och konfekt.
I det här kapitlet i boken om Blå Porten kan du läsa menyerna med tidsenlig - och ofta felaktig - stavning. 7 sidor.
Utdrag ur Rehnberg, Mats, Blå Porten : ett namnkunnigt värdshus på Djurgården. - 1977.
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Rehnberg, Mats (1915-1984)
Utgivningsår
1977
Utgiven av
Institutet för folklivsforskning
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7352-101-9 ; ISBN 978-91-7352-101-7
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.