Text

Middag Trettondedag-Jul 1882 å Hotell Rydberg

Majoriteten av Stockholms befolkning hade vid denna tid inte nog med pengar att fira trettondagen med middag på restaurang. Den som hade råd att kosta på sig denna lyx kunde vänta sig en riktig festmåltid på Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg: "Jerusalems-soppa", "gös à la Soto Maior", "glace-poudding", fina franska viner...

Soppans namn tyder på att en av ingredienserna måste ha varit jordärtskocka. Soto Maior som finns i fiskrättens namn är en hyllning till den mycket kände stockholmsprofilen Vicomte Soto Maior. Han var Portugals officiella representant i Sverige. Han blev mycket känd för sitt intensiva uteliv och för sitt speciella utseende. Om fiskrätten sägs det (i en artikel 02.03.31 i Dagens Nyheter):

" Maträtten: "Gösfilé à la Soto Maior", anses vara komponerad på Stallmästargården (under sträng bevakning av det portugisiska sändebudet), men det var på Hasselbacken vid Djurgården som den blev en paradrätt. " Men även Hotell Rydberg lagade rätten, kan vi konstatera!
4 sidor. Färgillustrationer.

PS. För att se sidorna tillsammans tryck på symbolen för två sidor bredvid varandra, längst ned till höger när du öppnat pdf-dokumentet

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit! (Bild: Ur Ester Å…

Interiör av Hotel Rydbergs matsal, Gustaf Adolfs Torg 24

Interiör av Hotel Rydbergs matsal, Gustaf Adolfs Torg 24

Krogar och restauranger
Tema

Krogar och restauranger

Mycket är sig likt i restaurangsvängen, men en del saker har förändrats mycket. Det som vi idag kallar restauranger, krogar eller matställen fyller flera viktiga funktioner än att…

Vicomte de Soto Maior / Adolf Hellander

Vicomte de Soto Maior / Adolf Hellander