Text

Sveasalens restaurant (meny)

Varietélokalen Sveasalen byggdes av Carl Oscar Lundberg och öppnades 1888. Här gavs dansföreställningar i olika genrer från konstnärligt nyskapande till mer populärt. Artemis Colonna, kallad "barfotadansösen", gjorde här ett skandalomsusat uppträdande 1903. Hon dansade vissa partier utan musik och var enligt kritiker barfota upp till hakan. Det är dock inte denna cancan-dansös på Sveasalens meny från 1897. Konstnären Bruno Liljefors framförde atletiska uppvisningar på Sveasalen tillsammans med sina bröder under artistnamnet Bröderna Manzondi. Genom en tillbyggnad invigdes 1894 Sveateatern där operett- och dramaföreställningar uppfördes. 1899 brann både teater- och varietélokalen ned men återuppbyggdes 1901. En ny eldsvåda härjade byggnaden 1909. Hela huset revs 1913 för att nu ge plats för Nordiska Kompaniet. I Sveasalens restaurang kunde man beställa "compott à la Adelsköld" för 1 krona. Troligen är det efter ett recept av Elise Adelsköld vilken har författat "Surrogatboken" och "62 sätt att tillaga kanin". Kompotten är gjord på blandade bär och frukter som kokats i sockerlag och serveras med vispad grädde.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit!

I den musikaliska verlden / Claës Lundin

I den musikaliska verlden / Claës Lundin

Interiör av innertaket i Nya Sveateater, Sveasalen, Hamngatan 17

Interiör av innertaket i Nya Sveateater, Sveasalen, Hamngatan 17

Interiör, detalj,  ifrån Nya Sveateatern, Sveasalen, Hamngatan 18

Interiör, detalj, ifrån Nya Sveateatern, Sveasalen, Hamngatan 18

Sveateatern - Sveasalen på Hamngatan 18

Sveateatern - Sveasalen på Hamngatan 18