Text
Upphov: Okänd. Riksarkivet

Inbjudan till festmåltid med sköldpaddssoppa

Inbjudan till festmiddag

Följande inbjudan med program och matsedel ger en bild av hur högreståndspersoner roade sig under mitten av 1800-talet. Mycket möda lades ner på att utforma ett så vackert inbjudningskort som möjligt och ett musikprogram som var tilltalande för alla smaker.

Av menyn att döma förstår vi vikten av att samla och spara på så många recept man över huvud taget kunde. Lite fundersam blir man onekligen när det efter glace och krokan, ost och cakes serveras dessert!

Vi funderar inte längre på det utan tar fasta på de rätter som jag samlat på till denna artikel. Först ut är en berättelse om och kring förrätten på menyn ovan nämligen Sköldpaddssoppan. Enligt den kända kokboksförfattaren Gustafva Björklund ska man till soppan eller Potage Tortue ta en nyfångad havssköldpadda. Köttet fräses i smör med rödlök, vatten hälls på och köttet får koka sig mört. Därefter tillreder man en simmig soppa med vetemjöl, brynt socker, salt, cayennepeppar och madeira. Gustafva rekommenderar att soppan serveras med uppskuren korv tillredd på sköldpaddsblod, bröd, peppar, timjan, salt och socker. Får man inte tag på en sköldpadda, ja då kan man koka falsk sköldpaddssoppa eller Potage Tortue Fausse på gödkalvshuvud, njurtalg, ägg, öl, fiskfärs och sopprötter.

Denna soppa serverades bland annat under senare delen av 1800-talet på Den Gyldene freden och gästerna köade för att låta sig väl smaka. 1891 kom Den Gyldene Fredens första kris, vilken bland annat kan ha berott på att man under denna tid hade börjat servera surströmming.  Den exklusiva sköldpaddssoppan fick då sitt slut antagligen för att matgästerna blivit något distraherade av den konkurrerande maträttens odör.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad