Text

Lingonvin

För alla under 1800 och början 1900 med stor umgängeskrets ingick som en naturlig del i hushållet flera recept både avseende mat och dryck. Till en god och vällagad måltid serverade makarna Mörner på Esplunda måhända detta vin som gjordes på ”väl mogna” lingon. 15 kannor gott brunnsvatten sammankokas tillsammans med 12 lod socker tills en tredje del är inkokad. Därefter tillföres 9 kannor torkade lingon till sockerlagen och omröres varje dag. Efter 14 dagar tillsättes 2 kannor gott franskt vin, 4 lod kanel och kardemumma. Förvaras svalt i 6 veckor varefter allt hälls på bouteiller. Receptet avslutas med: ”Låter sedan dricka sig

Omvandlingstabell: 1 kanna= 2,6 liter, 1 quart/kvarter = ca 3,3 dl, 1 skålpund = 425 gram, 1 lod = 13 gram

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit! (Bild: Ur Ester Å…

Recept på pepparkakor från 1700-talet

Recept på pepparkakor från 1700-talet