Handskriven text på gulnat papper
Text
Upphov: Okänd. Riksarkivet

Lingonvin

Receptet på vin av lingon kommer från familjen Mörners receptsamling i Esplunda arkiv på Riksarkivet.

"Beskrivning på Lingon Vins tillredning

Lingon väl mogna ränsas, häfves sedan i kalt vatten för att sagta omkringröras, så att de ej sönderkrossas, ato de, som då flyta tages upp för att låta vattnet afrinna, de de lägges på lakan att torka, tages 15 kannor godt Brunsvatten, som sammankokas med 12 lod socker så länge att 1/3 är inkokad, då det under kokningen bör väl skummas, sedan häfves det uti ett rensmakande träkäril för att svalna. Derefter lägges 9 kannor af rensade lingon i ett ankare, hvarpå såckerlagen silas uti ett löst sprunn: hvarefter den bör ligga 14 dagar, dock omröras en gång hvarje dag med en spade äfven som 9 kannor godt franskt vin bör komma, äfven som en påse bör göras för 4 lod kanel sönderbruten 1½ lod kardemummor, sedan lägges den i källare för att vara uti 6 veckor, dock sprunnas väl då derefter det tömmes på Bouteiller.

Låter sedan dricka sig."

Detta vin som gjordes på ”väl mogna” lingon. 15 kannor gott brunnsvatten sammankokas tillsammans med 12 lod socker tills en tredje del är inkokad. Därefter tillföres 9 kannor torkade lingon till sockerlagen och omröres varje dag. Efter 14 dagar tillsättes 2 kannor gott franskt vin, 4 lod kanel och kardemumma. Förvaras svalt i 6 veckor varefter allt hälls på bouteiller. Receptet avslutas med: ”Låter sedan dricka sig

Omvandlingstabell: 1 kanna= 2,6 liter, 1 quart/kvarter = ca 3,3 dl, 1 skålpund = 425 gram, 1 lod = 13 gram

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad