Litteraturtips

Julen på restauranger och krogar / Carl-Herman Tillhagen

Att chefen bjuder sina anställda på julbord är inget nytt fenomen, det gjordes även i 1800-talets Stockholm. Piperska muren, Hasselbacken eller Djurgårdsbrunns värdshus var några av många restauranger som tog emot grupper av julbordsätare. I det här kapitlet går det att läsa mer om julen på restauranger och krogar.

Även arbetsförhållandena för personalen tas upp, bland annat berättar en källardräng om sitt arbete på Källaren Runan vid Brunkebergstorg. Han tyckte att december var den absolut slitigaste månaden.

En del av kapitlet handlar om de många som aldrig firade jul, bostadlösa, arbetslösa och andra som levde under svåra förhållanden. Ibland fick de gå till krogen för att en stund få tak över huvudet. 16 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Historisk receptsamling
Tema

Historisk receptsamling

Våra matvanor har ändrat sig genom historien. Här har vi samlat historiska recept på allt från pepparkakor till märgpudding och griljerad kalvhjärna. Bon appetit! (Bild: Ur Ester Å…