Hornstull
På 1600-talet byggdes den första bron mellan Liljeholmen och Södermalm. Då var området kring Hornstull nästan landsbygd och långt in på 1700-talet var området ganska glest befolkat. Under 1800-talet drogs järnvägen söderifrån över en järnvägsbro till Hornstull och flera industrier startade i området.
Den västligaste delen av Södermalm har sedan medeltiden kallats "Horn" för att den sticker ut i vattnet som ett horn. Hornstull är en av flera platser i Stockholm som heter något med -tull. Människor som kom från landsbygden för att sälja saker på torg och marknader i Stockholm fick betala en avgift, tull, när de passerade stadens gräns. När den första bron byggdes från Liljeholmen över till Södermalm på 1660-talet blev platsen en sådan gräns, en stadstull, och fick namnet Horns tull. Namnet kom senare att skrivas ihop till Hornstull och när stadstullen togs bort år 1810 blev namnet kvar.
På 1600-talet var stora delar av Södermalm rena landsbygden. Flera av de äldsta husen som nu finns på Söder byggdes under 1600-talet som landställen för familjer som hade tomter inne i Gamla stan. I närheten av Hornstull ligger till exempel Heleneborg vid Södermälarstrand och Kristinehov vid Lundagatan.