Stockholmsutställningen 1897
I slutet av 1800-talet pågår industrialismen för fullt i Sverige. Allmänna konst- och industriutställningen var ett sätt att visa upp teknologiska framsteg och ny design. Utställningen var också ett sätt att lyfta fram Sverige som land, i jämförelse med andra länder i världen.
Utställningen visade upp industrialismen i Sverige
Industrihallen var den största byggnaden på hela utställningen. Kupolen och de fyra minareterna var nästan 100 meter höga och syntes på långt håll. Det fanns hissar i två av minareterna, och besökare kunde åka dit upp för att se på utsikten. Inne i industrihallen ställde företag ut sina produkter.
Allmänna konst- och industriutställningen var en del av Oscar II:s 25-årsfirande som kung. Men det viktigaste för arrangörerna var att visa upp hur långt industrialiseringen hade kommit i Sverige. Mer än 3 500 utställare visade upp sina produkter och företag. Olika branscher byggde sina egna utställningsbyggnader och montrar. Det var en nationalistisk tid, och många av paviljongerna och montrarna var dekorerade med flaggor och andra nationella eller historiska symboler.
En korv med vante, tack!
Det var inte bara nya maskiner och industrier som visades upp på utställningen. Det fanns ny mat där också. För första gången kunde människor i Sverige köpa varmkorv som snabbmat. Besökarna på utställningen åt inte korven som vi vanligtvis gör idag, i bröd med ketchup och senap. I stället fick de låna ett par vita bomullshandskar. Då kunde de hålla i korven utan att bränna sig. När kunden hade ätit upp lämnade den tillbaka handskarna till försäljaren. Ofta var det kvinnor som sålde varmkorv. De kallades för "korvmadammer". Men många handskar försvann och det blev för dyrt att köpa in nya. Därför började man baka bröd som man serverade korven i.
Djurgårdsbron finns fortfarande kvar
Utställningen hölls på Djurgården mellan maj och oktober 1897. De flesta utställningsbyggnaderna revs eller flyttades senare, men en del av byggnaderna står fortfarande kvar. Nordiska museet, Biologiska museet och Skånska gruvan var delar av utställningsområdet 1897. Djurgårdsbron byggdes också till utställningen. Besökarna kom antingen över den nya bron, eller över den äldre som var byggd i trä. Det gick också många båtar över till Djurgården under tiden som utställningen pågick.