Tidningsartikel om bråkiga demonstranter vid konferensen 1972
Artikel om demonstrationer vid konferensen. Aftonbladet 1 juni 1972, Stockholms stadsarkiv

FN:s miljökonferens 1972

Måndagen den 5 juni 1972 började en två veckor lång miljökonferens i Stockholm anordnad av FN, Förenta Nationerna. Svenska tidningar rapporterade dels om konferensen, men också om drogmissbruk och bråkiga miljödemonstranter på Enskedefältet. På Stockholmskällan finns några av dessa artiklar publicerade.

Skandaler i Skarpnäck vid FN:s miljökonferens 1972

Konferensen var den första miljövårdskonferens som FN ordnade och den ledde fram till flera resultat som blev vägledande för internationellt miljöarbete. Till exempel formulerades principen om staters suveräna rätt att formulera sina egna miljömål, men också att stater har ett gemensamt ansvar att nationella aktiviteter inte har negativa effekter på andra staters miljö. FN-konferensen i Stockholm har haft flera uppföljare, som till exempel konferensen om hållbar utveckling i Rio de Janeiro 1992 och klimatkonferensen i Paris 2015.

Svenska FN-förbundet och Sveriges ungdomsorganisationers landsråd anordnade program under konferensen, där man beräknade att ett tusental besökare skulle delta. Stockholms kommun lät deltagarna i detta Miljöforum samlas på Skarpnäcksfältet.

Medier bevakade konferensen hårt och polisen gjorde en inspektion på Skarpnäcksfältet under konferensen, och rapporterade om både drogmissbruk och sexuella övergrepp. Barnavårdsnämnden kontrollerade också vad som pågick på fältet, men kunde inte hitta någonting misstänkt.

Uppdaterad