En flicka tittar ut från ett fönster som krossats av bomberna
En flicka tittar ut ur ett fönster där rutan krossades av bomberna över Eriksdal 1944. Foto: Lennart af Petersens, Stadsmuseet i Stockholm.

Bombningen av Eriksdal 1944

Den 22 februari 1944 flög sovjetiska flygplan in över Södermalm och fällde fyra bomber. Ingen människa dog, men två personer blev skadade.

Strax före klockan nio på kvällen den 22 februari 1944 fälldes fyra bomber över Eriksdal på Södermalm. Inga personer dog men en kvinna blev skadad av glassplitter och en man kastades i gatan av lufttrycket och bröt axeln.

Den nybyggda Eriksdalsteatern blev bara en grop, träd knäcktes och fönsterrutor i närheten splittrades. Många familjer fick utrymma sina hem.

Dagen efter stod det klart att det var Sovjetiskt flyg som släppt bomberna då man hittade skärvor med kyrilliska bokstäver på. Sovjet dementerade till en början all inblandning. Det visade sig att stridsflygplanen hade fällt ett 30-tal bomber under samma kväll, i Södertälje, Stockholms skärgård och i Strängnäs.

Ingen vet säkert varför Stockholm bombades

Orsaken till händelsen är fortfarande omtvistad. En förklaring skulle vara att de sovjetiska planen navigerat fel och att bomberna var avsedda för Finland och Åland. En annan teori är att det var ett sätt att varna Sverige för att involvera sig på fel sida under det pågående andra världskriget. Dessutom pågicken diplomatisk tvist mellan Sverige och Sovjetunionen som gällde en sovjetisk medborgare dömd för spioneri. Han satt i förvar på Långholmens fängelse. Bombningen skulle då vara en varning eller ett hot om man inte lydde Sovjets krav. Han släpptes fri några dagar efter bombfällningen.

Uppdaterad