
Farsta
Farsta började byggas på 1950-talet och blev den första ABC-staden i södra Stockholm. Innan dess fanns här några få gårdar och åkermark. Kring Farsta gård finns det fornlämningar från förhistorisk tid. Det betyder att det har bott människor här under flera tusen år.
Namnet "Farsta" har stavats på många olika sätt, bland annat Farlasta (1384), Farlista (1441), Faresta (1477), Farestom (1484) och Pharesta (1486). Området tillhörde tidigare Farsta gård i Brännkyrka socken. År 1912 köpte Stockholms stad området. Farsta blev en egen stadsdel 1932. I slutet av 1950-talet började flerfamiljshus byggas här. Fram till dess var det mest jordbruksmark och skog i Farsta, och några få torp och gårdar, som Hökarängens gård och Södertörns lilla träskola. Det sistnämnda låg där Farsta centrum numera ligger.
Farsta blir en ABC-stad
Farsta byggdes som den första ABC-staden i Söderort. A stod för arbetsplatser, B för bostäder och C för centrum. På samma ställe skulle det finnas arbetsplatser, bostäder och centrum med affärer och service. År 1954 utformade Sven Markelius en generalplan för Farsta. Planen såg ungefär likadan ut som den för ABC-staden Vällingby. Farsta centrum invigdes med pompa och ståt den 23 oktober 1960. Samma år öppnade tunnelbanan. Under 1960-talet byggdes de flesta hus i Farsta. Den största arbetsplatsen i Farsta var Telestyrelsens stora hus intill Nynäsvägen som byggdes på 1960- och 70-talet.

Farsta centrum – Sveriges största och modernaste shoppingcentrum
Farsta centrum var på 1960-talet landets största och modernaste stadsdelscentrum med varuhusen NK, Kvickly och Tempo. Torgets form inspirerades av Piazza delle Erbe i italienska Verona. Arkitekterna Backström & Reinius skapade Farsta centrum. De olika byggnaderna som kantade torget designades på olika sätt. Tempos skärmfasad i betong kallades för ”tårtpappret” för att många tyckte att utsidan liknade ett sådant. När centrum var nytt låg här ett 40-tal olika affärer samt post, banker, systembolag, polisstation, läkarhus, kyrka, teater, biograf, restaurang och bibliotek.

Tunnelbanan var en förutsättning för Farsta centrum och centrumanläggningen lades precis i anslutning till tunnelbanan. Bredvid centrum byggdes också 2 000 parkeringsplatser. Det skulle vara lätt att ta sig hit och härifrån med både bil och tunnelbana.
Nära Farsta centrum byggdes punkthus med 16 våningar och andra höghus. Längre ifrån centrum byggdes lägre hus och färre affärer. I stadsdelens utkanter lades flera stora radhusområden.
Farsta var mycket uppmärksammat när det byggdes, både i Sverige och internationellt. Samtida skribenter beskrev Farsta som:
Den förverkligade drömmen om en stad för tjugonde århundradets människa.
Farsta idag
Farsta centrum renoverades och byggdes om i slutet av 1990-talet. Men mycket är sig fortfarande likt jämfört hur det såg ut när platsen invigdes år 1960. En skillnad är att det inte finns lika många arbetsplatser som tanken var från början. Med tunnelbanan och pendeltåget tar människor sig snabbt till arbeten som ligger i Stockholms city och på andra platser.