Tidningsartikel om dansvecka från Farsta kulturkommitté
Text
Författare: Ann Thörnblad. Stockholms stadsarkiv

Dansvecka i Farsta

Under en vintervecka ordnade Farsta kulturkommitté en dansvecka på olika platser i Farsta. Målet var att nå nya besökare som aldrig annars besöker dansföreställningar. 

Dansföreställningarna skulle vara lättillgängliga och skedde både utomhus och inomhus. Förhoppningen var att föreställningarna skulle väcka en nyfikenhet på dans.

”[…] dansveckan skall väcka en nyfikenhet för dans. Något som en gång var en naturlig del av vår kultur men som de flesta är svältfödda på idag.” 

Farsta kulturkommitté bildades 1978 och upphörde med utgången av 1996. Runt om i ytterstadsområdena fanns det ett 10-tal olika kulturkommittéer, bl.a. i Västerort, Skarpnäck, Hägersten och Järva.

Kulturkommittéernas uppgift var att arbeta för ett brett och aktivt kulturliv i förorterna. Det gjorde man genom att ordna olika evenemang och kulturaktiviteter samt genom att ge stöd till olika kulturella verksamheter. Kulturkommittéerna fick bidrag från kulturnämnden, och kommittéerna gav i sin tur ekonomiskt stöd till lokala föreningar och organisationer.

Programverksamheten var mycket omfattande med bl.a. film, teater, musik, dans, konst, litteratur och föredrag. Kulturkommittéerna satsade också mycket på barnkultur, både för förskolebarn och skolbarn.

I Farsta kulturkommitté ingick även Hökarängen, Gubbängen, Tallkrogen och Sköndal.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad