Farsta centrum med Biograf Fanfaren och höghus i kvarteret Korsö i bakgrunden. På biografskylten gör reklam för regisör Alfred Hitckocks film  Fåglarna.
Foto
Fotograf: Petersens, Lennart af. Stockholms stadsmuseum

Farsta centrum med Biograf Fanfaren och höghus i kvarteret Korsö i bakgrunden.

En fanfar för Fanfaren! Det är 1960-tal och i Farsta Centrum finns det naturligtvis en biograf i det hypermoderna köpcentrumet. Namnet är Fanfaren och när fotografiet tas visas Alfred Hitchcocks ”Fåglarna” (svensk premiär hösten 1963).

Fanfaren öppnade på annandag jul 1961, året efter centrum. Arkitektbyrån bakom var densamma för båda: Backström & Reinius. Konceptet för Farsta, en så kallad ABC-stad med Arbete Bostäder och Centrum intill varandra, kompletterades med nöjesliv i form av en stor biograf. Kunde Vällingby så kunde Farsta! I salongen fanns drygt 530 platser fördelade på en stor parkett. Den tekniska utrustningen var toppmodern och duken hela 13 meter bred. Den lanserades som en premiärbiograf med samma program som innerstadsbiograferna.

”Biografdöden” skulle dock ta Fanfaren, som först minskade i storlek och sedan stängde 1992. Anläggningen byggdes om till butikslokaler och ett allaktivitetshus. Senare flyttade Kulturskolan och Vår teater in. 

Annat värt att notera i bilden: punkthuset i 16 våningar vid Storforsplan, färdigt år 1959. Där uppe lär utsikten vara magnifik, över Farsta gård och sjön Magelungen. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad