
Tensta
Tensta är en stadsdel i nordvästra Stockholm. Namnet Tensta antas komma från orden "tena", vilket är ett sorts fiskeredskap och "sta", vilket betyder inhägnat område. Förr fanns här en bondgård som hette Tensta. Gården revs 1966 när husen som står i dagens Tensta skulle byggas.
Tensta för 2 000 år sedan
Trakten runt Tensta har en lång historia och det har bott människor i Tensta sedan folkvandringstid. Vilket är cirka 2000 år sedan. Innan de nya husen byggdes på 1960-talet gjorde arkeologer utgrävningar i området. De hittade bland annat gravar från 1000-talet. I en av gravarna fanns både skelettet efter personen som hade begravts, och silvermynt från England.
De äldsta byggnaderna i Tensta finns i Spånga by. Där ligger bland annat Spånga kyrka som byggdes på medeltiden.

Livet i Tensta på 1800-talet
Under 1800-talet hette bonden på Stora Tensta gård Carl Johan Blomberg. Flera av hans barn bodde på gårdarna intill och familjerna drev jordbruket tillsammans. Carl Johan Blomberg skrev dagbok under åren 1878-1884. I dagboken kan vi läsa om vardagslivet på bondgården, om vädret och arbetsuppgifterna. Carl Johan Blomberg bygger stall, sår och skördar, och hugger julgranar. Han kör in dem till Stockholm. Några skänker han till barnhemmet och resten säljer han. Vädret är väldigt viktigt för en bonde. Det måste vara lagom med sol och regn, värme och kyla, annars växer inte säden på åkrarna och det går inte att skörda. I dagboken finns också många anteckningar om vädret.

Miljonprogrammet i Tensta
Dagens Tensta byggdes som en del av miljonprogrammet. Det gick ut på att en miljon bostäder skulle byggas i Sverige på bara tio år. Tensta blev ett av de första miljonprogramsområdena.

Miljonprogrammet i Tensta skulle byggas nära naturen. Den nya stadsdelen skulle också vara trafikseparerad. Fordonstrafik skulle vara avskild genom planskilda korsningar. Det första spadtaget togs i november 1966 och året därpå flyttade de första människorna in. De första boenden fick leva på en gigantisk byggarbetsplats med tillfälliga matbutiker i baracker, provisorisk busslinje, leriga gångvägar och bristande social service. Totalt byggdes 6 200 bostäder i Tensta mellan 1966 och 1972. Under de första åren kom huvudsakligen unga barnfamiljer till Tenstas nya bostadshus.
Många var kritiska mot det färdiga resultatet. Till exempel var de flesta husen färdiga innan tunnelbanan hade byggts. De som planerade Tensta hade också tänkt mer på husen än på miljön runtomkring. En del av sakerna försökte man att rätta till när de andra områdena på Järvafältet byggdes.

Stadsmuseets museilägenhet
På Kämpingebacken 13 finns en museilägenhet som hyrs av Stadsmuseet i Stockholm. Lägenheten har tre rum och kök. Lägenheten visar familjen Arturssons hem. De flyttade till Tensta i januari 1969. Familjen hade tre barn och hade tidigare bott i Jönköping. De lockades till Stockholm då det här var lätt att få arbete och att hyran i Tensta var låg. Familjen Artursson bodde på Kämpingebacken 13 fram till 1978 då de flyttade till ett radhus i Kista.
I samband med att Svenska Bostäder lät renovera husen vid Kämpingebacken fick Stadsmuseet i Stockholm överta en av lägenheterna. Vintern 2005 till 2006 renoverades museilägenheten till sitt ursprungsskick. I augusti 2006 öppnades lägenheten för allmänheten.
