Mosebacke
August Strindbergs debutroman Röda rummet från 1879 börjar på Mosebacke. En kväll i maj står bokens huvudperson Arvid Falk där och tittar ut över staden. Idag står en staty av Strindberg på Mosebacketerrassen och gör samma sak.
Mjölnaren Moses på Katarinaberget
På 1600-talet byggde mjölnaren Johan Hansson Hök två väderkvarnar på Katarinaberget där Mosebacke ligger idag. Den ena kallades för Hökens kvarn och den andra för Mosis kvarn. Mosis kvarn fick sitt namn av Höks svärson Moses Israelsson som också var mjölnare. De båda mjölnarnas namn lever kvar på platsen än idag: Hökens gata leder upp från Götgatan till Mosebacke torg.
Ett nöjescentrum sedan 1700-talet
Sedan 1700-talet har Mosebacke varit en plats för nöjen och underhållning. På platsen där Södra Teatern ligger idag fanns då värdshuset Stockholm Vapen som hade en stor trädgård och utsikt över stadens centrum. Under 1800-talet byggdes värdshuset om och blev ett nöjespalats med karuseller och dansbana. 1853 revs värdshuset och en teater byggdes, men den brann ner under branden på Mosebacke.
Branden på Mosebacke 1857
På kvällen den 26 augusti 1857 började det brinna i fiskköparens Rölings hus på Hökens gränd 13 som idag heter Hökens gata. Branden startade när man värmde tjära som skulle strykas på huset. På den här tiden var många av husen på Södermalm byggda av trä och för att skydda träet mot väder och vind behandlade man det med tjära.
Elden spred sig snabbt från Rölings hus till husen intill och sen vidare till andra kvarter. När brandkåren dagen därpå lyckades släcka elden hade 25 hus i området totalförstörts och 600 personer blivit hemlösa.
I samband med att de nedbrunna kvarteren byggdes upp fick Södra Teatern sitt nuvarande utseende. Drygt två år efter branden invigdes den nya teatern. Även Mosebacke torg växte fram ur askan och bråten. Om det inte hade brunnit skulle Mosebacke förmodligen sett helt annorlunda ut idag.
Såhär beskrev August Strindberg utsikten från Mosebacke i sin genombrottsroman Röda rummet:
Men solen stod över Liljeholmen och sköt hela kvastar av strålar mot öster; (...) de ilade fram över Riddarfjärden, klättrade upp till korset på Riddarholmskyrkan, kastade sig över till Tyskans branta tak, lekte med vimplarne på Skeppsbro- båtarne (...) och tonade bort i ett rosenfärgat moln, långt, långt ut i fjärran, där havet ligger.