Bilden föreställer ett stort stenhus med flera våningar som är ett hotell.
Grand Hôtel år 1901. Okänd fotograf, Stadsmuseet i Stockholm

Grand Hôtel

Grand Hôtel ligger på Blasieholmen i centrala Stockholm och öppnade 1874. Det var då Stockholms största och lyxigaste hotell.

Grand Hotell, eller på franska Grand Hôtel, är ofta namnet på det största hotellet på en ort. Ibland också det som anses vara det allra finaste hotellet. I Paris stod Grand Hôtel färdigt 1862 och i London 1870. Grand Hôtel i Stockholm öppnade strax därefter år 1874.

Det saknades lyxiga hotell i Stockholm

Vid Stockholmsutställningen 1866 upptäckte beslutsfattarna i Stockholm att det saknades hotell av internationell standard i staden. Stockholm hade för dålig hotellkapacitet för att möta den ökade tillströmningen av internationella gäster som hade höga krav på sitt boende. Det fanns vid den här tiden i princip enbart enkla rum för resande, främst i området mellan Västerlånggatan och Stora Nygatan. Ett riktigt lyxigt storhotell saknades i Stockholm.

Fransmannen Régis Cadier startade Grand Hôtel

Fransmannen Jean-François Régis Cadier kom till Stockholm 1852. Han hade tidigare arbetat som kock hos en greve i S:t Petersburg. I Stockholm fick han jobb som kunglig kock på slottet. Han öppnade 1854 en fransk delikatessaffär och kort därpå Stockholms första franska restaurang. Omkring 1870 fick Régis Cadier uppdraget att välja ut en tomt och projektera ett nytt exklusivt storhotell i Stockholm. Hotellets namn blev Grand Hôtel. Som arkitekt valde han Axel Kumlien. De första ritningarna var klara i februari 1872. Byggarbetena stod byggmästaren Hans Jacob Hallström för och de påbörjades i mars 1872. På försommaren 1874 kunde hotellet ta emot de första gästerna. Grand Hôtel hade då 300 rum varav 31 var sviter.

Hotellet öppnade:

såsom bostad för främlingar och restaurant av första ordningen samt festlokal.

Grand Hôtel byggs ut

År 1889 köpte Grand Hôtel det närliggande Bolinderska palatset som blev en del av hotellet. År 1909 tillkom Grand Hôtel Royal med Vinterträdgården. Det byggdes som ett annex till det ursprungliga hotellet under hotelldirektrisen Wilhelmina Skoghs ledning. Wilhelmina Skogh öppnade flera nya hotell runt om i Sverige vid den här tiden. När järnvägen byggdes ut och kommunikationerna i landet blev bättre ökade turismen. På så sätt uppstod det ett stort behov av fler och bättre hotell runt om i Sverige. 1926 genomfördes en ombyggnad och modernisering av Grand Hôtel. Byggnaden fick då en ny fasad utformad av arkitekten Ivar Tengbom.

Konsert slutar i katastrof vid Grand Hôtel

Sångerskan Christina Nilsson var en av de mest kända svenskarna i världen på 1800-talet och uppträdde inför fullsatta salonger. I september 1885 kom hon till Stockholm för att uppträda. Hon gav gratiskonserter från Grand Hôtels balkong för att de som inte hade råd att köpa biljett ändå skulle få en chans att lyssna. Tidningarna skrev om henne och om gratiskonserterna. Varje kväll samlades det mycket folk på Blasieholmen. Onsdagen den 23 september hände det som inte fick hända. Ungefär 50 000 personer sägs ha kommit dit för att lyssna. I den enorma folkmassan uppstod en enorm trängsel. Vilket resulterade i att 18 människor dödades och 70 personer blev svårt skadade. Offren var främst kvinnor och barn.

Efteråt riktades kritik mot ordningspolisen i staden. Stockholmarna tyckte att katastrofen kunde ha förhindrats genom att spärra av området. Christina Nilsson engagerade sig och gav därefter välgörenhetskonserter för att samla ihop pengar till offren och deras familjer.

Första Nobelsupén hölls på Grand Hôtel

Den allra första Nobelsupén med anledning av Nobelpriset hölls på Grand Hôtel 1901. Då närvarade 113 gäster, samtliga var män. Ända fram till 1929 hölls Nobelbanketten i Spegelsalen på Grand Hôtel. På 1930-talet hade festen växt till cirka 600 gäster och flyttade då till Stadshuset där det fanns större plats för festliga tillställningar.

Uppdaterad