Bildkonst

Brevhuvud. Grand Hotel

Brevhuvuden från Grand Hotel

Brevhuvud tryckt i blått och svart, Grand Hotel med vattnet i förgrunden samt text.
På brevhuvudet står: Grand Hotel R. Cadier proprietaire. Maison de premier ordre. 400 Chambres et Salons Oscenseurs. Salon de lecture. Salon de coiffure. Bains.Retaurant & Café.Cuisine Francaise et Suèdoise. Vins et Grand Vins authentiques. Salles et Salons de fète. Omnibus à la gare.

Svartvitt brevhuvud, Grand Hotel med vatten i förgrunden samt text.
På brevhuvudet står: Grand Hotel

Vid Stockholmsutställningen 1866 upptäckte man att det saknades hotell av internationell standard i Stockholm. Det fanns bara enkla rum för resande främst i området mellan Västerlånggatan och Stora Nygatan. Regis Cadier, en fransman som hade arbetat som kock i S:t Petersburg, öppnade 1874 Grand Hotel “såsom bostad för främlingar och restaurant av första ordningen samt festlokal” (Lundin, Nya Stockholm). Turisterna kom till Stockholm, både från övriga Sverige och andra länder. De allra bäst beställda bodde förstås på Grand Hotel. 

Ur Karl Andersson Samling som tillhör Litografiska Museet.
Karl Andersson var maskintryckare vid Norrköpings Tidningar, dessförinnan litograf och maskintryckare vid Norrköpings Lithografiska Aktiebolag. Samlingen består till stor del av vardagstryck från Norrköpings Litografiska Aktiebolag.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Etikett. Liljeholmens julgransljus. Liljeholmens Stearinfabriks-Aktiebolag

Etikett. Liljeholmens julgransljus. Liljeholmens Stearinfabriks-Aktiebolag

Grand Hotel från Kungsträdgården

Grand Hotel från Kungsträdgården

Grand Hotell

Grand Hotell

Grand hotell

Grand hotell

Grand hotell

Grand hotell

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.

Régis Cadier - den franska matkulturens främste företrädare i Sverige under 1800-talet / Mats Rehnberg

Régis Cadier - den franska matkulturens främste företrädare i Sverige under 1800-talet / Mats Rehnberg