Film & rörlig bild
Upphov: Pathé, Svenska Biografteatern. Kungliga biblioteket

Stockholmsbilder 1913-1914

Den här filmen rör sig mestadels i omgivningarna runt Kungliga slottet och Strandvägen. Miljöerna är sig märkligt lika i jämförelse med hur det ser ut i dag.

Kameran är till en början placerad på Lejonbacken vid slottet. Den panorerar till höger över Norrbro, förnämliga Hotell Rydberg och Kungliga Operan. I bakgrunden ser man telefontornet vid Brunkebergstorg.

Sedan följer en sekvens med flanörer i Kungsträdgården. Vidare till Strandvägen där människorna är många och bilarna få. Folk stannar upp och betraktar den märkliga nymodighet som en man med filmkamera fortfarande är.

Tillbaka till slottet och Lejonbacken panorerar kameran från Kungliga operan till höger och stannar vid Strömkajens vita skärgårdsbåtar framför Grand Hotell. Strömbron finns inte här utan den blir färdig först 1946.

Efter ett kort besök på Kornhamnstorg befinner sig åter kameran på Strandvägen. Den här gången fokuserar den inte på flanörerna utan dokumenterar istället arbetarnas slit när de lastar kolsäckar från en skuta till en hästvagn.

Filmen avslutas med en kort sekvens från korsningen Vasagatan-Kungsgatan. 

Stockholmsbilder 1913-1914 är inslag tre av sex i journalfilmen SF 2183. Filmen saknar ljud.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad