Augusta Dorothea Eklund dog utfattig
Augusta Dorothea var en fattig och hemlös stockholmare i slutet av 1800-talet. Året runt gick hon klädd i samma gamla trasiga kläder, och kallades "Trasfröken". När hon dog skickade fattighuset hennes kropp till Karolinska institutet för forskning.
Augusta Dorothea Eklund var en välkänd profil på Stockholms gator i slutet av 1800-talet. Hon gick omkring klädd i trasor och sålde knappnålar. Året runt gick hon klädd i samma kläder och kallades Trasfröken. Det ryktades att Augusta i sin ungdom hade varit tillsammans med en ung man från en fin familj och att hon hade blivit sjuk av hjärtesorg när relationen tog slut.
Augusta Dorothea arresterades för hemlöshet
Den 4 november 1895 greps hon av polis och togs in på Stockholms stads allmänna försörjningsinrättning på Kungsholmen, Grubbens gärde. På nyårsafton samma år dog Augusta Dorothea av hjärtmuskel- och luftrörsinflammation. Hon blev 69 år gammal.
Den döda kroppen togs till forskning
Den 3 januari 1896 skickades Augusta Dorotheas kropp till Karolinska Institutet för att användas för forskning. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet överlämnade fattigvårdsinrättningarna kroppar från de som dött till bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet. Det var ett sätt att få fler kroppar till forskning och samtidigt spara in på kostnaderna för att begrava de intagna som inte hade anhöriga som kunde betala begravningen. De som togs in på inrättningarna visste troligen ingenting om detta och hade inte lämnat sitt medgivande.
Det var ett brott att vara hemlös
Arbets- och försörjningsinrättningarna i Stockholm öppnade under 1800-talet. Hit kom fattiga, gamla, sjuka och hemlösa människor, som inte kunde försörja sig själva och inte hade någon annan som tog hand om dem. Lösdriverilagstiftningen från 1885 gjorde det möjligt att döma alla som saknade bostad eller arbete till tvångsarbete.