Greta Garbo
Greta Garbo 1924. Foto: Henry B. Goodwin, Stadsmuseet i Stockholm

Greta Garbo var Sveriges första filmstjärna

Greta Garbo föddes på Söder och blev en av Sveriges första, och största filmstjärnor. 2016 hamnade hennes porträtt på 100-lappen.

Den 21 december 1923 ber Greta Gustafsson överståthållaren i Stockholm att få byta efternamn, till Garbo. Det är Gretas mamma, Anna Gustafsson som skriver under ansökningen för sin dotter. Greta Gustafsson är 18 år gammal, och fortfarande inte myndig. Myndig enligt svensk lag blev hon först 1926. Då var Greta Garbo redan en firad stjärna i Hollywood.

Greta Gustafsson blir Greta Garbo

Greta Gustafsson blir Greta Garbo

Greta Gustafssons mammas ansökan om att hennes omyndiga dotter skall få ta släktnamnet Garbo undertecknades även av Greta själv. Greta, som då var 18 år, kom senare att bli en…

Greta Gustafsson föddes den 18 september 1905 på Södermalm. Familjen var ganska fattig och bodde trångt. Lägenheten låg på Blekingegatan. Pappan var renhållningsarbetare och mamman arbetade som sömmerska.

Ritningar till Greta Garbos barndomshem

Ritningar till Greta Garbos barndomshem

Ritning till Arbetarebostadshus å Tomten No 2 i Kv. Kvadraten vid Blekingegatan , signerad Stockholms Stads Byggnadskontor Mars 1903  genom G. R. Ringström . Här kan du s…

Filmkarriären började på PUB

Greta började arbeta som expedit på varuhuset PUB, vid Hötorget. På PUB fastnade hon också på film för första gången. Hon gjorde flera reklamfilmer för varuhuset medan hon jobbade där.

Klippet är från 1920 och visar Greta Gustafsson som mannekäng. 15 år gammal provar hon en kappa, och får hjälp med påklädnaden av en dam. 

Greta Garbo som mannekäng på PUB 1920

Greta Garbo som mannekäng på PUB 1920

Klädd i kappa med bård framför en spegel får den 15-åriga modellen Greta Gustafsson (1905-1990) hjälp med påklädningen av en dam. Greta som senare tog artistnam…

Under 1920-talet utbildar sig Greta Gustafsson till skådespelare, och byter namn till Garbo. Hon är med i flera av den tidens stora filmer, till exempel Gösta Berlings saga.

Garbo lämnade Sverige 1925

1925 reste Greta Garbo till USA. 1926 bestämde hon sig för att bo kvar där, och räknades som utflyttad från Stockholm. Hon började filma i Hollywood. Under 1920- och 1930-talen gjorde hon succé och blev världsberömd. 1941 medverkade Garbo i sin sista film. Därefter levde hon ett tillbakadraget liv och undvek journalister.

Greta Garbos adresskort

Greta Garbos adresskort

Adresskort för skådespelerskan Greta Garbo, från Mantalskontorets adresskortregister. Kortet är registrerat på "Garbo, Greta Lovisa" och inte på födelsenamnet Gustafsson. Gret…

Greta Garbo dog 1990. Hon är begravd på Skogskyrkogården.

Källmaterial om Greta Garbo

Greta Garbos passansökan

Greta Garbos passansökan

Porträtt av Greta Garbo, 1924

Porträtt av Greta Garbo, 1924

Hötorget mot varuhuset PUB

Hötorget mot varuhuset PUB

Skogskyrkogården Entrélandskapet

Skogskyrkogården Entrélandskapet

Den här artikeln är en del av temat "Människor i Stockholm"

Här hittar du fler artiklar i temat Människor i Stockholm.