Öppna originalhandlingen!
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

När trasfröken Augusta Dorothea tas in på Allmänna Försörjningsinrättningen, 1895

Augusta Dorothea Eklund är en av alla de fattiga och utsatta människor som var intagna på Stockholms stads Allmänna Försörjningsinrättning och vars kvarlevor översändes till Karolinska institutet KI. På KI hamnade många fattiga människor efter döden och deras kroppar dissekerades och användes för forskning. De intagna på försörjningsinrättningen ansågs inte ha några rättigheter och det behövdes inget godkännande från dem själva för att få använda deras kroppar efter döden.

I Stockholms stads Allmänna Försörjningsinrättnings inskrivningsliggare, kan du se Augusta Dorotheas namn och att hon var född den 2 september 1826. Hon togs in den 4 november 1895, och hon dör den 31 december samma år. I en kolumn till höger ser du att hon var bostadslös samt att någon, troligtvis i efterhand, har gjort en notering med blått bläck där det står ”Trasfröken?”

Läs mer om försörjningsinrättningarna och hanteringen av mänskliga kvarlevor på sidorna 26-32 i Ett annat Stockholm, Stiftelsen Kulturmiljövård, Skrifter 4.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad