Alfred Ander
Alfred Johan Andersson Ander, polisbild.

Alfred Ander avrättades för mord

Johan Alfred Andersson Ander blev den siste som avrättades i Sverige. Han dömdes till döden för att ha rånmördat kassörskan Victoria Hellsten i januari 1910.

Rånmordet på växlingskontoret

Den 5 januari 1910 rånmördades kassörskan Victoria Hellsten på Gerells växlingskontor på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm. Alfred Ander anhölls för det brutala mordet.

Håret hade i det närmaste varit utslaget omkring huvudet och mycket blodigt. Blod hade äfven fortfarande flutit från å kvinnans hufvud befintliga sår.

Hon levde när polisen hittade henne, men dog efter ett par timmar utan att ha kunnat säga något. Polisen startade omedelbart en utredning. De spred information om mordet redan samma dag och hoppades att få in tips.

Personalen på hotellet kände igen mördaren

Polisens information nådde bland annat till hotellen i Stockholm. På kvällen fick de ett tips från Hotel Temperance. En person som bott på hotellet hade väckt personalens misstänksamhet genom att uppträda ”besynnerligt och nervöst”.

Poliserna Fagerström och Holmér begav sig genast till hotellet. Där fick de veta att personen i fråga hade lämnat hotellet på eftermiddagen. Han hade sagt att han skulle resa till Vaxholm, men lämnat sin koffert kvar på rummet för att hämta den nästa dag.

Packningen avslöjade mördaren

Poliserna tog med sig kofferten till polisstationen och öppnade den där. På botten fann polisen ett paket som bland annat innehöll en bunt utländska sedlar omlindade med ett gummiband. Där låg också en handväska med en tom portmonnä. Portmonnän var märkt ”Viktoria Hellsten, Döbelnsgatan 21, 2 tr.” Polisen uppskattade det sammanlagda värdet till drygt 4 500 kronor. I dagens penningvärde motsvarar det ungefär 190 000 kronor.

I kofferten fanns också ett foto på förre kyparen Alfred Ander. Vaktmästare Larsson kände igen Ander och pekade ut honom som samma person som bott på hotellet och lämnat kvar kofferten.

Alfred Ander greps mitt i natten

10 poliser åkte ut till Vaxholm där de hittade Alfred Ander, hemma hos hans pappa. Alfred Ander och hans hustru låg i sängen när poliserna kom. De hittade pengar och annat som visade att Ander sannolikt var inblandad i rånet. Alfred Ander anhölls och fördes under natten till Stockholm tillsammans med sin fru, och häktades. När polisen hade räknat samman värdet av alla fynd hade Ander kommit över drygt 200 000 kronor i dagens penningvärde.

Målet mot Ander togs upp i Stockholms rådhusrätt den 28 februari 1910 efter en omfattande utredning. Förhören pågick till den 14 maj, då han dömdes till döden. Under hela tiden förnekade Alfred Ander bestämt att han var skyldig.

Alfred Ander - den siste som avrättades i Sverige

Den 23 november 1910 föll bilan. Avrättningen skedde på gården till Centralfängelset Långholmen. Giljotinen sköttes av Anders Gustaf Dalman, Stockholms siste skarprättare. 

Alfred Ander blev den förste i Sverige som avrättades med giljotin. Och den sista. Dödsstraffet i fredstid avskaffades 1921.

Uppdaterad