Hjalmar Wång
Porträtt av Hjalmar Wång, 1909. Okänd fotograf, Stockholms stadsarkiv

Hjalmar Wång försökte mörda tsaren

Natten mellan den 26 och 27 juni 1909 skjuter anarkisten Hjalmar Wång ihjäl militären Otto Ludvig Beckman i Kungsträdgården. En del säger att Wång tagit fel och råkat skjuta Beckman istället för den ryske tsaren Nikolaj II, som befann sig i Stockholm på statsbesök vid tillfället.

Hjalmar Wång föds i Västmanland 1887. Han flyttar till Stockholm efter att han avtjänat ett fängelsestraff för vapenvägran år 1908. I Stockholm försörjer han sig först som hantlangare åt en vedhandlare och därefter som försäljare av den anarkistiska tidskriften Brand.

Direkt efter att ha skjutit Otto Ludvig Beckman skjuter den 22-årige Hjalmar sig själv i huvudet. Han avlider morgonen därpå av sina skador. Han begravs därefter i en gemensamhetsgrav på Norra begravningsplatsen.

Den 11 juli 1909 höll en grupp ungsocialister en demonstration för Hjalmars gärning vid hans grav. Demonstrationen slutade i tumult då polisen slog till mot demonstrationen. Flera av demonstrationsledarna greps för ”prisande av brottslig handling och uppmaning till våldsdåd”.

 Gör dig beredd för farliga kampen, ladda geväret. Och gå framåt med lidelsens leende på läpparna.

(anarkistisk vaggvisa av Paul Pruss 1909)

Källmaterial om Hjalmar Wång och anarkister i Stockholm 1909

Fakta: Anarkism

  • Anarkism är en politisk inriktning med målet att skapa ett samhälle fritt från stat, kapitalism och alla andra hierarkiska system och auktoritära strukturer.
  • Anarkism som modern samhällsrörelse uppkom i och med den industriella revolutionen och den gryende arbetarrörelsens framväxt i slutet av 1700-talet och början på 1800-talet.
  • Tidskriften Brand är en svensk anarkistisk tidning som getts ut med ojämna mellanrum och med varierande innehåll sedan 1898. Den ges fortfarande ut (år 2016) av en redaktion i Stockholm.

Uppdaterad