Byggnader och stadsbebyggelse på håll, sett från en höjd
Utsikt över Stadshuset från Skinnarviksparken, 1933. Foto: Gustaf W:son Cronquist, Stadsmuseet i Stockholm.

Skinnarviksberget

Skinnarviksberget är Stockholms högsta naturliga punkt, 53 meter över havet. Härifrån Södermalms norra sida har man utsikt över Riddarfjärden, Norr Mälarstrand och Stadshuset bland annat.

Det var först på 1900-talet som den här delen av Södermalm bebyggdes med hus. Tidigare i historien var det här landsbygd. Staden Stockholm slutade närmare Slussen. Häromkring, längs Hornsgatan bort mot Hornstull, låg åkrar och fält där stockholmarna odlade tobak, långt in på 1800-talet.

Skinnare och garvare gav berget sitt namn

På 1600-talet fick den här platsen sitt namn. Skinnarviksbergets klippor stupade brant ner mot Riddarfjärden och var en ganska ogästvänlig plats. Runt det här berget fanns det flera skinnare som drev garverier. I garveriet behandlas djurhudar på olika sätt så att skinnet blir mjukt och hållbart och går att använda till olika produkter. Garvningen luktar illa och kräver mycket vatten. Området runt Skinnarviksberget passade alltså ganska bra för skinnarna på 1600-talet. 

Men kolla utsikten!

I vår egen tid har Skinnarviksberget och Skinnarviksparken blivit populära platser för picknick bland annat. Det är lätt att förstå varför - kolla utsikten bara! Ser du Stadshuset?

Uppdaterad