Glada, badklädda personer med hattar
Hässelby strandbad 1913. Okänd fotograf, Stadsmuseet i Stockholm

Hässelby strandbad

Hässelby strandbad var Stockholms första gemensamhetsbad - en plats där kvinnor och män fick bada tillsammans. När badet var nytt 1913 tyckte många att det var omoraliskt och upprörande, trots att badkläderna täckte nästan hela kroppen

Skönhetstävling och dans i baddräkter - nytt, modernt och omoraliskt

Den 13 juli 1913 blev Gertrud Nilsson korad till ”Venus Hesselby”. Hässelby Strandbad var ganska nyöppnat för säsongen och just den här dagen hölls en skönhetstävling där. Dagarna innan hade arrangörerna annonserat i tidningarna. Nu hade ”tusentals” åskådare betalat inträde till badet för att följa tävlingen, samtidigt som ”kinematografapparaten” förevigade det hela. Så står det i alla fall i ett bevarat tidningsurklipp ur Aftonbladet från dagen efter.

”Söderamisarna och deras bönor i simkostymer tillätos dansa one step på dansbanan”

Aftonbladets utsände reporter tyckte att det var upprörande att ungdomarna dansade pardans och höll i varandra när de bara hade badkläderna på sig. Skribenten förstår sig inte på den nya ungdomskulturen och fortsätter:

Hesselby strandbad har haft sin första stora dag – men gud bevare oss för att vara med om flera av den sorten.

Nyhet att män och kvinnor fick bada tillsammans

Hässelby strandbad öppnade 1913 och stod för någonting nytt i Stockholm, och i sin egen tid. Detta var Stockholms första gemensamhetsbad, där det var tillåtet för män och kvinnor att bada tillsammans. Detta nya sågs som omoraliskt av en del och badet hade blivit kritiserat redan innan skönhetstävlingen.

I Sverige var det tidigare bara i skånska Mölle som det fanns en badplats där män och kvinnor kunde bada tillsammans.

Gemensamhetsbadet var en kulturkrock mellan nytt och gammalt

För Aftonbladet var det nytt, främmande, otäckt och otänkbart med ett bad där kvinnor och män badar tillsammans, klädda i simkostymer. För Gertrud Nilsson var det säkert också nytt, men också roligt, spännande och kanske självklart.

Vi brukar tala om ungdomskultur som ett 1950-talsfenomen, men frågan är om inte ”söderamerikanerna” och ”bönorna” i Hässelby agerade förtrupp till historiens första generation tonåringar. På strandbadet möter vi också en generation unga som gör revolt mot gammal moral, gamla nöjen och gammal kultur.

Några förfasas över det nya, andra omfamnar det. En tredje lär ha tjänat en skaplig hacka på att skeppa badsugna ”söderamisar” till Hässelby och ta inträde till skönhetstävlingen. Aftonbladets reporter avslutar sin artikel såhär:

”vet ej om man skall medlidsamt le eller voja sig”

Uppdaterad