En mängd män, kvinnor och barn i olika åldrar badar intill en strand. I bakgrunden syns träd och ett äldre trähus. Män och pojkar har badbyxor, kvinnorna baddräkter med korta ärmar och ben.
Foto
Fotograf: Grip, Harry. Stadsmuseet i Stockholm

Hässelby strandbad.

Tänk att få bada tillsammans med andra män, kvinnor och barn! 

Tillsammansbad var ett modernt fenomen som startade med invigningen av Hässelby strandbad år 1913. Här ser vi strandbadet något av åren 1913-1915. Badet stod för någonting helt nytt i Stockholm, och i sin egen tid. Det var nämligen Stockholms första gemensamhetsbad, där kvinnor och män fick bada tillsammans. I Sverige var det tidigare bara i skånska Mölle som det fanns en badplats där män och kvinnor kunde bada tillsammans.

Många tyckte att detta var omoraliskt och upprörande, trots att badkläderna täckte nästan hela kroppen. Sedlighetens bevarare var upprörda! Trots att tidens tvärrandiga och långbenta badkläder gick att hyra på plats. Inom området fanns det både omklädningshytter, dansbana och konditori. Flaggvimplar och cafémöbler av trä. Ett finsnickrat staket runt hela härligheten och rofyllda omgivningar.


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad