På en strand sitter en man och en kvinna på varsin pall. Intill den står två män och en kvinna. Mannen och kvinnan längst till höger ser glada och uppsluppna ur, de andra ler mer försiktigt. Alla är klädda i långbenta badkläder och bär hatt.
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Hässelby strandbad, sommaren 1913

Tillsammansbad – ett modernt fenomen 1913. Sommaren 1913 var Hässelby strandbad alldeles nyöppnat. Badet stod för någonting helt nytt i Stockholm, och i sin egen tid. Det var nämligen Stockholms första gemensamhetsbad, där kvinnor och män fick bada tillsammans. I Sverige var det tidigare bara i skånska Mölle som det fanns en badplats där män och kvinnor kunde bada tillsammans.

Många tyckte att detta var omoraliskt och upprörande, trots att badkläderna täckte nästan hela kroppen. Trots att tidens tvärrandiga och långbenta badkläder gick att hyra på plats. Inom området fanns det både omklädningshytter, dansbana och konditori. Flaggvimplar och cafémöbler av trä. Ett finsnickrat staket runt alltihop och rofyllda omgivningar.

Den 13 juli 1913 blev Gertrud Nilsson korad till ”Venus Hesselby”. Just den dagen hölls en skönhetstävling på Hässelby Strandbad. Dagarna innan hade arrangörerna annonserat i tidningarna och ”tusentals” åskådare betalade inträde till badet för att följa tävlingen, samtidigt som ”kinematografapparaten” förevigade det hela. Det hela resulterade i att ännu fler förfasades över detta nya bad och det skrevs artiklar i en rad olika tidningar.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad