
Skogskyrkogården
Skogskyrkogården är Stockholms största begravningsplats och ett av UNESCO:s världsarv. Begravningsplatsen ritades av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och invigdes 1920.
Arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz fick uppdraget att utforma den 75 hektar stora Södra begravningsplatsen 1915. Stockholms stad hade utlyst en internationell arkitekttävling. I det vinnande förslaget Tallum skulle byggnader och natur samspela med varandra, och skogen som växte på platsen fick stå kvar och ge begravningsplatsen sin karaktär.
Tallarna på Skogskyrkogården hade planterats av familjen Odelberg i slutet av 1700-talet. Träden står tätt intill varandra. Det har gjort stammarna raka och höga och utan sidogrenar. Trädkronorna bildar ett högt tak över gravarna längs Sju brunnars stig som går rakt igenom begravningsplatsen.

Brist på begravningsplatser under 1800-talet
Under 1800-talet slutade kyrkogårdarna inne i Stockholm att användas, och det blev snart brist på gravplatser. 1827 öppnade Norra begravningsplatsen i Solna och 1895 togs Södra begravningsplatsen i bruk, numera Sandsborgskyrkogården. 1920 invigdes Skogskyrkogården, fast den fick sitt namn först året efter. På Skogskyrkogården finns cirka 100 000 gravplatser och det sker ungefär 2 000 begravningar om året här.
På Skogskyrkogården kan människor som tillhör olika religioner och som saknar religionstillhörighet bli begravda. Det finns både kristet protestantiska, kristet ortodoxa och muslimska gravkvarter. Söder om Skogskyrkogården ligger också Södra judiska begravningsplatsen.
Fem kapell för begravningsceremonin
På Skogskyrkogården finns flera olika begravningskapell. Kapellen är inte religiösa byggnader och används både för sekulära och religiösa begravningsceremonier.
Skogskapellet är det äldsta begravningskapellet på Skogskyrkogården. Det ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1920, samtidigt som begravningsplatsen började användas. Skogskapellet är byggt i trä och har ett pyramidformat tak täckt med träspån. Invändigt har taket formen av en kupol med ett fönster högst upp som släpper in dagsljus.

1925 var Uppståndelsekapellet klart, ritat av Sigurd Lewerentz i klassicistisk stil. Kapellet är stramt och enkelt med helt slätputsad fasad. Ingången ramas in av kolonner och en trekantig fronton med skulpturer, pelare med ett utsmyckat gavelformat tak som för tanken till antika tempelbyggnader.

1940 invigdes den stora byggnaden nära Skogskyrkogårdens huvudentré med Heliga korsets kapell, Hoppets kapell och Trons kapell. Gunnar Asplund ritade byggnaden och därmed var uppdraget för Skogskyrkogården färdigt. På undervåningen låg Skogskrematoriet och i markplan de tre ceremonilokalerna. 2014 invigdes ett nytt krematorium längre bort, anpassad efter moderna krav på kremering.

Framför den utvändiga ceremoniplatsen ligger en damm i det böljande landskapet, med utsikt mot Almhöjden. Många av träden på Skogskyrskogården växte där innan begravningsplatsen anlades, men de 12 almarna på höjden hör till de som har planterats som en del av landskapsdesignen.

Skogskyrkogården är ett världsarv
1994 tog FN-organiet UNESCO upp Skogskyrkogården på listan över världsarv. Statusen som världsarv markerar att platsen har en särskild betydelse för människor och har ett kulturellt värde som ska skyddas. Av UNESCO:s världsarv är Skogskyrkogården unikt eftersom det är relativt ungt och fortfarande är i bruk och används.