
Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet ligger på Gärdet i Stockholm och berättar om människors liv till sjöss, både förr i tiden och i dag. Här kan du lära dig om fartyg, sjömän, havets betydelse och hur det har påverkat Sveriges historia.
Bygget av Sjöhistoriska museet
Sjöhistoriska museet öppnade 1938, men arbetet påbörjades redan 1913. Då ville Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm skapa ett museum om sjöfart. Senare slog man ihop detta med samlingar från flottan. På 1930-talet fick man pengar från Wallenbergstiftelsen för bygget. Med donationen följde vissa krav. Ett var att staten skulle upplåta mark där museet kunde byggas. Stiftelsen krävde också att byggnaden inte fick byggas i funktionalistisk stil, så kallad "funkis" som fick sitt genombrott på i Stockholm vid den här tiden.
Museibyggnaden ritades av arkitekten Ragnar Östberg, som också ritade Stockholms stadshus som invigdes 1923. Det hela resulterade i en byggnad som uppfördes på samma plats där delar av Stockholmsutställningen 1930 varit. En utställning som lyfte fram funktionalismen. Sjöhistoriska museet är dock resultatet av ett nyklassicistiskt bygge. En stil som inspirerades av arkitekturen i romarriket och gamla Grekland. Det finns dock, trots kravet från Wallenbergstiftelsen, spår av funktionalism i bygget. Huset har ljusa, rena ytor och släta fasader, vilka är mer typiskt för funktionalismen. Byggnaden är vitputsad och har en svängd form.

Museets samlingar
I Sjöhistoriska museets samlingar finns idag bland annat 900 000 fotografier, 50 000 föremål och 45 000 ritningar som på olika sätt berättar om sjöfart och dess historia. Museet har också ett stort bibliotek där man kan läsa om hav, fartyg och sjöresor. En stor del av samlingarna finns att utforska via Digitalt Museum.

Sjöhistoriska museet idag
Det finns mycket att se och göra för besökare som besöker Sjöhistoriska. I museet finns bland annat:
- Utställningar om fartyg, sjömän, hav och historia.
- Aktiviteter så som visningar, temadagar och lovprogram.
- För barn finns lekrummet "Blubb" och verkstaden "Ruskpricken" där barn kan leka och skapa.
Sjöhistoriska är en del av myndigheten Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM). Hit hör även:
• Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm
• Marinmuseum i Karlskrona
• Järnvägsmuseet i Gävle