Långholmen
Långholmen är en långsmal ö som ligger norr om Södermalm i Riddarfjärden och korsas av Västerbron. Här finns flera badplatser för alla badsugna i Stockholm.
Det har bott människor på ön sedan 900-talet. Det är dock kanske Långholmen fängelse som gjort ön mest känd. På 1700-talet inrättades ett spinnhus på ön. Ett spinnhus fungerade som ett fängelse för kvinnor. De var ofta prostituerade eller arbetslösa och placerades på spinnhuset för att arbeta som straff. Där tvingades de spinna garn och sy som straff.
Fattigvårdsstyrelsen byggde ut fängelset i början av 1800-talet. Det resulterade i nya hus som kunde ta emot fler fångar. 1818 fanns här plats för 500 fångar. Några år senare ändras fängelsets inriktning och spinnhuset lades ner. Verksamheten blev i stället en ”arbets- och korrektionsinrättning”. De kvinnliga fångarna flyttades bort och ersattes av manliga fångar. På Långholmen började en ny fängelseverksamhet med Långholmens centralfängelse.
På fängelset fanns Sveriges sista avrättningsrum. Där användes giljotin för första och sista gången i Sverige. Det var när rånmördare Alfred Ander blev avrättad den 23 november 1910.
År 1975 upphörde fängelseverksamheten helt och Långholmens centralfängelse tömdes. Det hade då pågått en diskussion sedan 1946 om att fängelsetypen var föråldrad och borde ändras. Vissa av husen revs medan andra står kvar än idag. Idag finns här ett museum där besökare kan se hur de gamla fängelsecellerna såg ut.